RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Večernje Novosti: Zagreb bi treći entitet

Napisano 04.02.2010. 12:29

Treći Entitet

ZVANIČNI Zagreb podržaće Hrvate u BiH u nameri da dobiju svoj entitet! Sabor već priprema deklaraciju o podršci Hrvatima u BiH u procesu ustavnih promena u kojem se traži da se novim administrativno-teritorijalnim uređenjem obezbede jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda. U obrazloženju deklaracije, čiji je predlagač Odbor za odnose sa Hrvatima izvan Hrvatske, kaže se da Dejtonski sporazum nije obezbedio trajnu stabilnost i funkcionalnu BiH, kao i da sadašnje uređenje ima tendenciju da marginalizuje hrvatski narod. Konstatuje se još da je ”postojeće dvoentitetsko uređenje BiH potrebno nadograditi novim pravednim rešenjem u kojem nijedan od konstitutivnih naroda neće biti diskriminisan”.

Sekretar pomenutog odbora Branko Barbić kaže za ”Novosti” da je deklaracija pripremljena kako bi Hrvatska, koja je garant Dejtonskog sporazuma, pomogla u pisanju novog ustava BiH:

- O tome kakva će biti nova ustavna rešenja rano je govoriti, ali jedna od opcija je i predlog koji dolazi od naših sunarodnika iz BiH da se formira treći entitet u koji bi ušla zapadna Hercegovina, enklave u centralnoj Bosni, kao i okolina Orašja.

Portparol HDZ BiH Mišo Relota kaže da su predstavnici ove partije učestvovali u izradi deklaracije:

- Ne bih išao u detalje da li će to biti treći entitet, jer smo mi još na stanovištu dogovora iz Pruda. Tada je dogovoreno da BiH bude uređena kao zemlja sa četiri federalne jedinice od kojih će jedna biti u Sarajevu, a ostale tri u Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Deklaracija bi trebalo da bude izglasana u toku februara, a kako nam je potvrdio Branko Barić, ambasada SAD u Zagrebu pokazuje veliko interesovanje za ovaj dokument. Već dva puta su se zvanično zanimali za sadržaj i datum donošenja, otkrio je naš sagovornik.

ČOVIĆ KOD KOSOROVE

PRE izglasavanja deklaracije u petak u Zagreb putuje visoka delegacija HDZ BiH predvođena predsednikom stranke Draganom Čovićem. Oni će se sastati sa predsednicom HDZ Hrvatske i premijerom Jadrankom Kosor, a tema će biti položaj Hrvata i ustavna reforma u BiH.

Večernje Novosti (BG)


Nema komentara

Anketa

Ustavi