RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Veliki broj vjernika okupilo se na proslavi blagdana Velike Gospe u Jajcu

Napisano 15.08.2017. 23:49

Ispred crkve Blažene Djevice Marije danas se okupio veliki broj vjernika koji su došli iz cijelog jajačkog kraja: Podmilačje, Dobretići, Mrkonjić Grad kako bi proslavili blagdan Velike Gospe, nebeske zaštitnice jajačke župe, piše Jajce Online.

Riječ je o jednom od omiljenih blagdana za koji se priprema devetodnevnom postom i hodočašćem na marijansko svetište. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra. Stipo Alandžak. 

 

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinom uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII 1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, a najviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svog zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvu svog uskrsnulog sina Isusa Krista. To je, kako vjeruju katolici, završnica njenog Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Blagdan obilježavaju i katolici širom BiH, a u Sarajevu je centralna svečanost u župi Stup, čiji marijanski korijeni sežu daleko u prošlost. Proslavu karakteriziraju bogata trpeza, pjesma, druženje i molitva.


Nema komentara

Anketa

Ustavi