RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijeće YEPP-a usvojilo Rezoluciju Mladeži HDZ BiH o Izbornom zakonu u BiH

Napisano 03.12.2017. 23:37

Vijeće Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) na trodnevnom zasjedanju u Beogradu usvojilo je Rezoluciju Mladeži HDZ-a BiH o promjeni Izbornog zakona u BiH i nužnosti donošenja novog, priopćila je Mladež HDZ-a BiH, prenosi Pogled.ba.

U Rezoluciji koju je predložila Mladež HDZ BiH se prije svega ističe jasna opredijeljenost Bosne i Hercegovine za put prema Europskoj uniji na kojem će se poštivati vladavina prava i ustavnopravni poredak koji se temelji na ravnopravnosti i poštivanju ustavnih prava sva tri konstitutivna naroda koja su ugrađena u preambulu Ustava Bosne i Hercegovine.

U nacrtu Rezolucije naglašeno je kako je politička ravnopravnost hrvatskog naroda temelj opstanka europske Bosne i Hercegovine te podsjeća na nužnost usvajanja novog Izbornog zakona prije Općih izbora 2018. godine koji će omogućiti punu konstitutivnost, jednakopravnost i biranje vlastitih političkih predstavnika.

U nastavku se ističe odluka Ustavnog suda o dosadašnjim neustavnim dijelovima Izbornog zakona koji je omogućavao političku majorizaciju i grubo kršenje temeljnih ustavnih i političkih prava jednog od triju konstitutivnih naroda, navode u Mladeži.

U sadržaju Rezolucije istaknuto je kako je euroatlantski put i članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u bez alternative te kako je nužno izgraditi održiv demokratski politički sustav koji će omogućiti trajnu vladavinu prava i demokratske vrijednosti u društvu.

Usvojena Rezolucija bavi se i pitanjima ekonomskih i socijalnih reformi koje će omogućiti društveni, politički i gospodarski iskorak i napredak zemlje u skladu s europskim standardima.

Važnost usvajanja Rezolucije u Vijeću YEPP-a kao glavnom izvršnom i upravnom tijelu najmnogobrojnije organizacije mladih pučana koja okuplja 58 omladinskih organizacija iz 39 zemalja je višestruko značajna.

YEPP snažno podržava europski put BiH i provođenje reformi u svim segmentima društva te usvajanjem predložene Rezolucije želi uputiti snažnu poruku kako je BiH u fokusu europske politike i budući punopravni dio europske obitelji, navodi se u priopćenju.


Nema komentara

Anketa

Ustavi