RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijeće za tisak osudilo sudski postupak protiv urednika Poskoka Ivana Šušnjara

Napisano 20.02.2015. 21:53
Ivan Šušnjar

Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini reagiralo je na suzbijanje slobode informiranja u javnom interesu i slobode satire, pokretanjem sudskog postupka protiv urednika portala Poskok.info, Ivana Šunjara na Općinskom sudu u Širokom Brijegu, a zbog satiričnog reagiranja portala Poskok.info iz 2012. godine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Urednik Šušnjar je, koristeći se pravom slobode satire i sarkazma, skrenuo tada pažnju javnosti na slučaj javne osobe koja je, zlouporabom svoga nacionalnoga identiteta i lažnim nacionalnim izjašnjavanjem, priskrbila sebi diplomatsku poziciju.

Postupak je obrnut u suprotnom smjeru, jednako kao što smo nedavno imali slučaj sa portalom klix.ba, da oni koji bi trebalo da odgovaraju za svoje nemoralne i neodgovorne postupke prema javnosti, tuže novinara koji je toj javnosti skrenuo pažnju na postupak javnog službenika, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Vijeća za tisak u BiH.

Demokratsko društvo, dodaje se u priopćenju, jamči građanima pravo da znaju, a novinarima pravo da kritiziraju i kritički komentiraju ili reagiraju na postupke osoba koje obavljaju javnu funkciju. Portal Poskok.info ima u svome uredničkom orijentiru satirično prikazivanje stvari, i u tome smislu je djelovao i u ovome slučaju.

Upravni odbor Vijeća za tisak ističe kako se u Deklaraciji o Slobodi Političke Debate, Vijeća Europe, Član 5. – Sloboda satire, jasno se navodi da “Humoristički i satirični žanr, zaštićen Članom 10. Europske Konvencije o ljudskim pravima, dozvoljava viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije, sve dok javnost nije obmanuta o činjenicama.”

U Članu 1. iste Deklaraciji naglašava se „pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o političkim ličnostima i javnim službenicima, kao i pravo javnosti da ih sazna“, dok se u Članu 4. izravno obraća javnim službenicima, navodeći da „javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Vijeća za tisak u BiH.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi