RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vjekoslav Bevanda: Do kraja godine ćemo nastojati izvršiti sve obveze

Napisano 29.12.2009. 00:44

Federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda izjavio je danas na sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća za teritorij FBiH (ESV) da će se do kraja godine nastojati izvršiti sve obveze iz proračuna za ovu godinu.

Bevanda je na sjednici ESV-a, kojom je predsjedvao Edhem Biber, detaljno obrazložio posljednji rebalans proračuna za ovu godinu te proračun Federacije za 2010., koje je nedavno odobrio Parlament Federacije BiH.

Rebalansom ovogodišnjeg proračuna ukupna suma proračuna, nešto veća od 2 milijarde KM, umanjena je za oko 58 milijuna, a razlog je potreba ujednačenja prihodovne i rashodovne strane na osnovu pada prihoda.

Proračun Federacije BiH za 2010. iznosi 1,7 milijardi KM, što je za 375 milijuna KM manje u odnosu na zadnji rebalans ovogodišneg proračuna. Planirani proračunski prihodi za 2010. su 1,4 milijarde KM, a deficit od 335 milijuna treba biti namiren očekivanim novcem iz stand-by aranžmana s MMF-om (248 milijuna KM) te novcem od kredita Svjetske banke u iznosu od 87 milijuna KM.

Bevanda je posebno naglasio značajniju podršku sektorima industrije, turizma i zaštite okoliša, poduzetništva i poljoprivrede u 2010.

Poslodavci su istakli da je nužno pronaći model da se održi proizvodnja i radna mjesta radi likvidnosti u gospodarskom sektoru.
ESV je podržao Bevandinu inicijativu da Ministarstvo financija redovito informira ovo vijeće o prikupljanju prihoda i izvršenju proračuna.

Također, podržana je inicijativa za sazivanje izvanredne proširene sjednice ESV-a tijekom siječnja koja bi bila posvećena budućnosti gospodarstva i ekonomskoj situaciji u FBiH.
Za redovitu sjednicu ESV-a predloženo je da se razmatra realizacija mjera iz socijalnog sporazuma te zakonska rješenja o plaćama i zapošljavanju.

FENA


Nema komentara

Anketa

Ustavi