RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vlada FBiH usvojila novi Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja

Napisano 28.06.2018. 23:22

Vlada FBiH danas je na sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i njihovih obitelji.

Tako bi se ovaj prijedlog zakona mogao naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 10. srpnja.

Podsjetimo, branitelji u FBiH, očajni nakon isteka roka za ispunjene zahtjeva vezani za ovaj zakon, najavili su prosvjede i blokade.

Ovim zakonom uređuju se prava, uvjeti i postupak za ostvarivanje prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji. Demobiliziranim braniteljem, prema ovom zakonu, smatra se pripadnik tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutarnjih poslova, koji je sudjelovao u pripremama za obranu i u obrani Bosne i Hercegovine u razdoblju od 18. studenog 1991. do 23. prosinca 1995. godine. 

 

Ostvarivanje 15 prava

Demobiliziranim braniteljem dobrovoljcem smatra se i osoba koja je, kao maloljetna, dobrovoljno stupila u Oružane snage u ovom razdoblju.

"Pod uvjetima utvrđenim ovim zakonom oni mogu ostvariti 15 određenih prava, a između ostalih i pravo na dodatak. Demobilizirani branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu; liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova; liječenje u drugoj županiji; osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju; pomoć u slučaju smrti; braniteljski dodatak; prijevremeno povoljnije umirovljenje; duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u Oružanim snagama; stambeno zbrinjavanje; subvenciju plaćanja naknade za pogodnost; subvenciju obveze plaćanja naknade za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i naknade za uređenje građevinskog zemljišta; dodjelu sredstava za održivi povratak; besplatni priključak na infrastrukturalne mreže (voda, električna energija, plin); prednost pri smještaju u umirovljeničke domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uslova školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog branitelja", priopćeno je

Ovim zakonom propisana je i javna objava Jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Za provođenje potrebna su financijska sredstva u iznosu od 14.000.000 KM, s tim da se ona osiguravaju u skladu s potpisanim Sporazumom Vlade Federacije BiH, predstavnika saveza, organizacija, udruženja o dostignutom nivou sredstava u Proračunu Federacije BiH, na poziciji ovog ministarstva za svaku godinu.

 

Predviđena subvencioniranja

Prava koja su predviđena za financiranje na županijskoj razini bit će definirana županijskim propisima. U većem broju županija su obuhvaćena Zakonima o dopunskim pravima i sredstva za njihovu realizaciju se redovno planiraju županijskim proračunima. 

Na općinskoj razini su predviđena subvencioniranja prava demobiliziranih branitelja predviđena ovim Zakonom. I ova prava su uglavnom obuhvaćena županijskim zakonima o dopunskim pravima. 

Ovim zakonom nastoji se osigurati financiranje ovih prava na svim županijama s ciljem ujednačavanja prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji.
Predloženo je da Zakon bude primjenjivan od 1.1.2019. godine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi