RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vojnici i redarstvenici iz BiH jedanaesti put na međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu

Napisano 25.05.2010. 12:06
Lourdes

Pod motom „Znak Križa, znak Života“ i ove godine vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, civilni djelatnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Granične policije BiH, sudbeni redarstvenici, redarstvenici Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH i redarstvenika iz jednog dijela županijskih ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH (Posavska, Zapadno-hercegovačka i Tuzlanska županija) po jedanaesti put u vremenu od 18. do 25. svibnja hodočastili su u međunarodno marijansko svetište Lourdes (Francuska). Sudjelovali su na 52. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću zajedno s drugima vojnicima i redarstvenicima iz preko tridesetpet zemalja i s preko 15.000 hodočasnika Europe i svijeta te predstavnicima KFORA. Najviše sudionika bilo je iz Italije (3.375), Francuske (3.132), Njemačke (1.133), Hrvatske (1.050), Portugala (535), Austrije (500) i Bosna i Hercegovina (71). Za hodočasnike iz Bosne i Hercegovine ovo je bilo jedanaesto po redu vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes, prvo kao pripadnika Hrvatskog vijeće obrane, zatim kao pripadnika Hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, a danas kao djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga BiH. Njih sedamdeset i jedan u dva autobusa predvođeni ravnateljem Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH mr. vlč. Tomom Knežević, glavnim kapelanom vlč. Željkom Čuturić iz Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, brigadnim kapelanom vlč. Perom Tunjić iz Rajlovca kod Sarajeva, kapelanom bojne vlč. Donaldom Markovićem te djelatnicima Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH gđicom Ivanom Matić i Ureda glavnog kapelana OS BiH narednikom Ljiljom Perić boravili su u Lourdesu. U petak 21. svibnja hodočasnicima se priključio i drugi dio službene delegacije Bosne i Hercegovine zamjenica ministra obrane gđa Marina Pendeš i brigadni general Ivica Jerkić. Ovogodišnji zapovjednik postroja bio je pukovnik Zoran Vrgoč. Službenu delegaciju Republike Hrvatske činili su ministar obrane Branko Vukelić i ministar branitelja Tomislav Ivić, kao i veleposlanik RH u Francuskoj Mirko Galić, te vojni izaslanik pukovnik Andrija Šakić.

Tijekom boravka u Lourdes te tijekom odlaska odlaska hrvatski hodočasnici iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te iz inozemstva, predvođeni vojnim biskupom mons. Jurjem Jezerincem i ravnateljem Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH vlč. Tomo Kneževićem, slavili su zajedno kao i do sada sva liturgijska slavlja. U Gospinu mjesecu svibnju hodočastili su u Lourdes kako bi na svetom mjestu Božje nazočnosti još više izgradili svoju vjeru i utekli se moćnom zagovoru drage nam Zagovornice i jedine Odvjetnice Gospe Lourdske. Bogu su zahvaljivali za minulo vrijeme od 2004. godine od institucionalnog utemeljenja vojnog dušobrižništva i nazočnosti vojnih kapelana u entitetskim i u državnim Oružanim snagama od potpisivanja dvaju Sporazuma između Vrhbosanske nadbiskupije i Federalnog ministarstva obrane 24. studenog 2004. godine te Vrhbosanske nadbiskupije i aktualnog s Ministarstvom obrane BiH 11. rujna 2007. godine. Molili su i za vrijeme koje predstoji utemeljenju Vojnog ordinarijata i imenovanje prvog vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini kao plod nedavno potpisanog Sporazuma. Lijepi broj Hrvata iz Kanade došao je u Lourdes predvođen svojim dušobrižnikom vlč. Ivicom Reparincem.

Ovo je jedino mjesto u svijetu i jedini međunarodni događaj na kojem tijekom godine pripadnici Oružanih snaga BiH pod službenom zastavom Bosne i Hercegovine i u službenim vojnim odorama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sudjeluju zajedno s drugima na jednom međunarodnom događanju. Osim zadovoljenja svojih vjerničkih potreba oni i na ovaj prezentiraju svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i Oružane snage kojima pripadaju te Katoličku crkvu i Hrvatski narod kojima pripadaju. Učinili su to u nazočnosti brojnih pripadnika vojski i redarstvenika raznih zemalja iz tridesetipet zemalja svijeta.

Svim nazočnim hodočasnicima svoju poruku, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, uputio je i Sveti Otac Benedikt XVI. sljedećim riječima: „Dragi vojnici, dobro vam je poznato da bez patnje nema ljubavi. Tema „Znak Križa, znak Života“ razumijevate svoje postojanje u svijetu slavnoga Kristovog križa, znak mira i pomirenja. Nasuprot misteriju smrti i kojom se susrećete, očuvajte cjeloviti plamen nade i otkrijte svjetlo Kristovo kako bi osvijetlio svaki trenutak vašega života. U iščekivanju i bdijenju sjetite se prvog susreta Bernardice s Marijom. U tihoj kontemplativnoj molitvi Marija je pokazala Bernardici kako učiniti znak križa. Učinite tu gestu i vi kako bi mogli otkriti Božju nježnost i milosrđe. Gledajte u križ kao u znak Božje ljubavi kako bi mogli postati ponizni i hrabri svjedoci.

Povjeravajući zaštiti Gospe Lourdske i zagovoru Svete Bernardice sve sudionike hodočasnike Međunarodnog vojnog hodočašća, posebno ranjenike, bolesnike i osoblje vojnih bolnica, kao i sve krštenike i krizmanike koji će primiti sakramente u Lourdesu, Sveti Otac udjeljuje od sveg srca svoj blagi apostolski blagoslov.“ Nakon što je Papina poruka pročitana tijekom svečanosti otvorenja hodočašća u petak, 21. svibnja u bazilici Svetog Pija X., u baziliku je unijet križ Ranjeni Isus iz Farkašića (Republika Hrvatska) kao svjedok i simbol ratnih strahota, ali i vjere.

Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine krenuli su s dva autobusa prema Lourdesu u utorak 18. svibnja 2010. godine rano ujutro već u 2,00 sata ispred zgrade Ministarstva obrane BiH u Sarajevu. I ove godine, doduše samo mali dio, po treći put u Lourdes putovao je i mali dio Puhačkog orkestra Oružanih snaga BiH. Kao i do sada po dolasku u Bosansku Posavinu u župnoj crkvi u Bosanskom Brodu u 6,30 sati s vjernicima predvođenim župnikom i dekanom preč. Franjom Tomić slavili su Misno slavlje za sretan put u Lourdes i sretan povratak svojim kućama. Nakon misnog slavlja svoje hodočasničko putovanje nastavili su ustaljenim pravcem hodočašćenja Hrvata-katolika iz Bosne i Hercegovine. Iz Bosanskog Broda preko Hrvatske, Slovenije, Italije, zatim preko Verone i Milana došli su u Francusku u srijedu ujutro 19. svibnja. U Avignonu u katedrali su slavili misno slavlje. Nakon svete mise put su nastavili preko Montpelliera, Narbonea do Carcassonnea gdje su razgledati najveću srednjovjekovnu utvrdu Europe u kraju koji je i vinarsko središte. U srijedu 19. svibnja preko Toulousa u 18,00 sati stigli su u Lourdes. Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine ove godine bili su smješteni u dva hodočasnička hotela Central i Pays-Bas.

U četvrtak 20. svibnja u 8,30 sati slavili su Svetu Misu pred Spiljom ukazanja nakon koje su napravili zajedničke fotografije ispred Bazilike sv. Krunice prvo samostalno, a zatim s hodočasnicima iz Republike Hrvatske. Spilja ukazanja mjesto je najintimnijeg slavlja cijeloga hodočasničkog puta u Lourdes. Spilja je mjesto gdje se može najviše iskazati svoju jednodušnu postojanost. Podsjećajući na geslo ovogodišnjeg međunarodnog hodočašća vojski svijeta i policije „Znak Križa, znak života“, u prigodnoj homiliji predsjedatelj misnog slavlja vojni biskup Republike Hrvatske mons. Juraj Jezerinac je istaknuo da ako je itko na ovom svijetu proživio patnju i bol onda je to bila Blažena Djevica Marija. No, ona je tu svoju patnju prihvatila jer je znala da je patnja njezinog Sina i Spasitelja našega Isusa Krista otkupiteljska, spasonosna i da donosi novi božanski život. Zato je Crkva naziva Suotkupiteljicom, jer je zajedno sa svojim Sinom sudjelovala u patnjama, prikazujući ih za naše spasenje, rekao je biskup. „I naš hrvatski križ koji smo prihvatili u vrijeme Domovinskog rata imao je smisao. Stoga smo zahvalni Bogu i Majci Božjoj što smo imali takve očeve i takve sinove koji su preuzeli teret križa nacije što nam ga je nametnuo agresor. Prihvatili smo ga hrabro. Mnogi su nažalost poginuli ali je njihova smrt rodila slobodu našemu narodu. Stoga možemo reći da je smrt pobijeđena uskrsnućem i da znak križa postaje znak života. Isusova majka Marija, kojoj smo došli u pohode, zajedno s našom braćom i sestrama sa svih strana svijeta, neka nam pomogne da radosno prihvatimo svoj križ kako bi se po nama očitovalo Kristovo uskrsnuće“, istaknuo je biskup Jezerinac.

Istoga dana nakon misnog slavlja tradicionalno su obavili pobožnost Križnoga puta. Nakon zadnje postaje propovijed je imao brigadni kapelan Pero Tunjić. Nakon toga hodočasnici su pošli pred Spilju ukazanja gdje su zapaliti zavjetnu svijeću koju su donijeli iz Bosne i Hercegovine, a to su učinili ravnatelj, zapovjednik postroja i predstavnici redarstva. A u popodnevnim satima za sve hodočasnike bilo je upriličeno pokorničko bogoslužje u Caritasovom smještajnom centru Cité Saint-Pierre. Nastojali su osobno se susresti s Gospodinom u sakramentu milosrđa i oproštenja grijeha u svetoj ispovijedi. U večernjim satima sudjelovali su na svetoj krunici i u tradicionalnoj procesiju sa zapaljenim svijećama.

U petak 21. svibnja u 11,00 sati ujutro misno slavlje bilo je u crkvi Svete Bernardice. Na misnom slavlju, kojemu je predsjedati vojni biskup mons. Juraj Jezerinac uz suslavlje ravnatelja Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH mr. vlč. Tome Knežević, vojnih kapelana i pristiglih svećenika, sudjelovali su hrvatski hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske te drugi pristigli hrvatski hodočasnici iz raznih zemalja Europe i svijeta, posebno hrvatskih hodočasnici iz Kanade. Ostatak vremena prepušten je bio svakom hodočasniku s mogućnošću odlaska i kupanja u lourdskoj vodi. U 18,00 sati bilo je svečano otvaranje 52. međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća u Bazilici Sv. Pia X. koje je organizirala Francuska. Ovo je jedan od najradosnijih trenutaka kojih se sjeća cijeloga života svaki vojnik, redarstvenik i svaki nazočni hodočasnik. Od 21,00 od 23,00 sata bila je večer molitve i svete ispovijedi u Bazilici Pia X. koje je organizirala Francuska. A od 23,00 do 24,00 sata bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u Bazilici Svete Krunice koje je organizirala Belgija.

Subota 22. svibnja, započela je misnim slavljem u 10,00 sati u crkvi Svete Bernardice koje je organiziralo i predvodilo izaslanstvo Republike Hrvatske i ono je za bilo za sve delegacije koje govore nekim od slavenskim jezika. Na misnom slavlju propovijedao je ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH mr. vlč. Tomo Knežević koji je u svojoj propovijedi istaknuo: „Ispunjeni osobnom vjerom i plemenitom nakanom te predvođeni svojim dušobrižni¬cima, zajedno s drugima iz velikog broja zemalja Europe i svijeta, mi hodočasnici iz zemalja slavenske grupe jezika od Sjevernog mora pa do plavog Jadrana došli smo u ovo sveto mjesto Božje blizine i Božje nazočnosti kako bi se utekli moćnom zagovoru Majke Božje Lourdske. Tijekom ovih nekoliko dana želimo osvježiti i osnažiti svoju osobnu vjeru, a ali moliti i pre¬poručiti sve koji su ostali kod kuća: naše obitelji, naše urede i vojarne te sve s kojima na kon¬kretnim mjestima života i rada nosimo svoj dio odgovornosti…Ovo su za sve nas i svakoga pojedinačno sveti dani. Kao hodočasnici, a ne kao turisti, u središte stavljamo susret Boga i čovjeka s njegovom osobnom vjerom. Svojim ponašanjem, svojim govorenjem, svojim moljenjem doprinosimo građenju pozitivne klime, ne samo među hodočasnicima zemlje iz koje dolazimo, nego vjerničke i hodočasničke klime u Lourdesu i na svim svetim mjestima koje ćemo posjetiti i na kojima ćemo se moliti…Došli smo na ovo sveto mjesto praštanja i pomirenja iz raznih zemalja Europe i svijeta poput dvojice prvih vojnih kapelana Francuske i Njemačke. Postavimo si pitanje da li je praš¬tanje još uvijek aktualno u našem sekulariziranom društvu zemalja iz kojih dolazimo?…Koliko li smo samo puta čuli riječi kao ove: 'Ne mogu mu oprostiti jer ne mogu zabo¬raviti', ili pak 'Zaboravi sve to', 'Okreni stranicu', 'Ne zaustavljaj se na toj uvredi, nastavi svoj život'? Taj je način govora i postupanja bez izlaza. Razlog je jednostavan. Zaboraviti nesretan događaj, sve kad bi to bilo moguće, priječilo bi da se oprosti jer se ne bi više znalo što se oprašta... Postoji više od jedne prilike gdje se pomirenje s uvrediteljem pokazuje nemogućim: slučaj gdje se ima posla s uvrediteljem koji nije poznat, koji je preminuo ili koji se ne može naći, ili pak s uvrediteljem koji se pokazuje nepopravljivim ili okorjelim i neodgovornim grješ¬nikom. Treba li iz toga zaključiti da oproštenje nije moguće? Nipošto. Oproštenje je u prvom redu raspoloženje srca. S toga razloga ne samo da ga je moguće dati nego je nužno to učiniti da bi se opet stekli nutarnji mir i sloboda, bez obzira na to je li uvreditelj raspoloživ ili nije, dostiživ ili nedostiživ. Iskoristimo ovo milosno vrijeme i vrijeme Božje zajedničke i osobne nazočnosti ovdje u Lourdes u mjestu praštanja i pomirenja. Ne dozvolimo da nam ovo vrijeme prođe kao i mnoga mjesta i vremena u našem životu. Učinimo se da po zagovoru i uz snažnu potporu Majke Božje Lourdske doživimo osobno obraćenje i da nakon ovogodišnjeg hodočašća budemo novi ljudi. Razmislimo i odlučimo se na konkretno činjenje.”

Nakon misnog slavlja svaki hodočasnik ostatak vremena organizirao je onako kako je želio. Nakon ručka u vremenu od 14,00 do 15,30 sati upriličen je nastup vojnih orkestara u gradu Lourdesu na više mjesta. Od 16,00 do 17,00 sati bila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom i blagoslov bolesnika na Trgu Esplanda ispred Bazilike Sv. Krunice, koju su organizirale Irska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Od 17,30 do 18,00 sati bilo je odavanje počasti i polaganje vijenaca svih izaslanstava palim vojnicima u ratovima na Trgu Peyrmale. Nakon večere u 21,00 sati bila je tradicionalna procesija sa svijećama na Trgu Esplanade ispred Bazilike Sv. Krunice koju je organizirala Austrija. Subota je završila klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u Bazilici Svete Krunice, a koju je organizirala Belgija.

Središnje Misno slavlje slavljeno je u nedjelju na svetkovinu Duhova 23. svibnja u 10,00 sati u Bazilici Pija X. koje su organizirali Republika Hrvatska, Švicarska i Mađarska. Misnom slavlju uz koncelebraciju nazočnih vojnih biskupa, vojnih ravnatelja, vojnih kapelana i drugih nazočnih svećenika predsjedao je novoposvećeni vojni biskup Francuske mons. Luca Ravel. Ovo misno slavlje izravno je prenosila francuska televizija. Neposredno prije mise, iz vojnoga kampa gdje je bio smješten dio sudionika hodočašća, uz pratnju Njemačkog vojnog orkestra krenula je procesija na čelu s Križem Ranjenim Isusom iz Farkašića kojeg su nosili pripadnici Zrinske garde (Republika Hrvatska). U nošenju križa izmjenjivali su se predstavnici različitih zemalja. Po dolasku procesije u baziliku započeo je predprogram u kojem su sudjelovali Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, Klapa „Sv. Juraj“ i Orkestar Hrvatske vojske. Oni su animirali pjevanje i tijekom mise. U procesiji je nošen i pretisak Hrvojeva misala iz kojeg je tijekom misnog slavlja vojni kapelan u Vojnoj kapelaniji Sv. Petra u Ogulinu fra Marijan Jelušić, TOR navijestio evanđelje na staroslavenskom.

Kao prinosne darove, krizmanici i krštenici – sudionici vojnog hodočašća koji su u subotu, 22. svibnja primili sakramente kršćanske inicijacije prinijeli su kruh i vino. Na oltar je donesena i kabanica kao znak žrtve vojnika u kampu, Pismo Svetog Oca za Svećeničku godinu, životopis sv. Ivana Maria Vianneya, Svjedočanstva Arškog župnika o ozdravljenjima koja su se dogodila po zagovoru sv. Ivana Marije Vianneya, te slika svetog župnika. Na platou ispred bazilike Svete Krunice u poslijepodnevnim satima održana je svečanost zatvaranja 52. Međunarodnog vojnog hodočašća. U popodnevnim satima u 15,00 do 16,00 sati upriličeno je svečano zatvaranje ovogodišnjeg hodočašća na Trgu Esplanade, a koje su organizirale Njemačka, Luksemburg i Nizozemska. U mimohodu sa zastavama i vojnom glazbom nazočnih zemalja uz duhovno obogaćenje završilo je ovogodišnje 52. međunarodno vojno-redarstveno hodočašće s porukom: Do viđenja u Lourdesu 2011. godine na 53. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću.

U ponedjeljak 24. svibnja u ranim jutarnjim satima zahvalni Bogu za sve što im je podario u susretu s Njegovom Majkom hodočasnici vojnici i redarstvenici iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine krenuli su svojim kućama i obiteljima te svojim uredima i svojim postrojbama. U večernjim satima stigli su u Nicu gdje su s Hrvatima-katolicima Nice slavili misno slavlje. Svoj povratak kućama nastavili su prema Italiji i Padovi.

U utorak 25. svibnja u Padovi su u ranim jutarnjim satima slavili misno slavlje u crkvi u kojoj se nalazi grob sunarodnjaka sv. Leopolda Bogdana Mandića. Poslije misnog slavlja razgledali su samostan u kojem je smješten memorijalni prostor sv. Leopolda Bogdana Mandića. Isto tako pohodili su i baziliku dragog nam sveca sv. Ante Padovanskog. U utorak u kasnim večernjim satima očekuje se dolazak u Sarajevo.

Ured katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH


Nema komentara

Anketa

Ustavi