RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za besplatne udžbenike u FBiH izdvojiti će se 600 tisuća KM

Napisano 04.07.2013. 15:22
Za besplatne udžbenike u FBiH izdvojiti će se 600 tisuća KM

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić i deset županijskih ministara obrazovanja, odnosno predstavnici županijskih ministarstava potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH.

Radi se o projektu vrijednom 600.000 KM, a novac je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti (FMON) iz proračuna za ovu godinu. Ta sredstva će biti raspoređena prema broju učenika na svih deset županija, a cilj je poboljšanje uvjeta obrazovanja na prostoru cijele FBiH.

Ministar Mašić kazao je tom prilikom novinarima u zgradi Vlade FBiH, da će taj novac biti operativan do polovice kolovoza ove godine da bi županijska ministarstva na vrijeme mogla nabaviti udžbenike. Tako će biti omogućeno da projekt bude u potpunosti realiziran do početka nove školske godine.

Spisak korisnika tih sredstava uradit će resorna županijska ministarstva prema podacima nadležnih službi, općina ili škola.

Za BPK, Posavski i Kanton 10 odobren je nešto veći iznos novca u odnosu na potrebu jer su te županije u najtežoj financijskoj situaciji.

Dževad Adžem, ministar obrazovanja u Vladi BPK je kazao da se situacija u tom kantonu značajno popravlja i mišljenje je da će novac koji im je namijenjen biti dovoljan da zadovolji potrebu.

Značaj tog projekta istaknuo je i potpredsjednik Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH Mirko Trifunović i okarakterizirao to kao dokaz da to tijelo radi na projektima koji su od vitalnog interesa za sve županije.

Osiguranje besplatnih udžbenika definirano je kao izuzetno važna socijalna mjera, ali i karika u lancu obrazovnih potreba radi stvaranja kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje djece u FBiH.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti posebno pozdravlja činjenicu da je, u odnosu na prošlu godinu kad su besplatni udžbenici osigurani samo za prvačiće u osam županija, ove godine projekt proširen i da u njemu sudjeluje svih deset županija u Federaciji BiH.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi