RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za devet mjeseci iz BiH u Njemačku odselilo 13.300 osoba

Napisano 01.01.2018. 23:34

Za devet mjeseci 2017. iz BiH u Njemačku odselilo se oko 13.300 osoba, kažu za ATV u njemačkom ministarstvu inozemnih poslova.

Toliko je viza odobrilo Veleposlanstvo u Sarajevu, koja bi do kraja godine mogla da obori prošlogodišnji rekord. Brojka se utrostručila u posljednje dvije godine i potvrđuje procjene o masovnom iseljavanju ali ipak konačnu brojku onih koji odlaze ni jedna od tri statističke institucije ne objavljuje. U Zavodu za statistiku Srpske kažu da im podaci nisu kompletni jer oni koji odu nisu dužni da odjave prebivalište. Zato nam je jedan  međunarodni ekspert rekao da ne objavljujemo podatke, kaže direktorica Radmila Čičković.

“Njegova preporuka je bila da taj podatak u ovakvim uvjetima neobjavljujemo. Znate kakav je zakon o prebivalištu boravištu i tako dalje. Netko misli mi ne objavljujemo zato što netko krije to. Uopće nije to u pitanju zna se u MUP-u i u IDEEA-i koliko je tih odjavljeno”, rekla je Radmila Čičković.

Ipak ni MUP ni IDEEA-i na zahtjev ATV-a nisu dostavili podatke o broju osoba koje su odjavile prebivalište zbog odlaska u inozemstvo. Kompletni nisu ni podaci Eurostata ali pokazuju da se broj odseljenih u Sloveniju i Austriju rapidno povećava pa zajedno s onima koji su otišli u Njemačku dostiže cifru od 30 tisuća godišnje. To je frapantno i problem se mora ozbiljno shvatiti kažu demografi, i dodaju da se stanovnici koji odlaze itekako mogu prebrojati.

“Svakako da se može izračunati ali to podrazumijeva da se potpuno promjeni pristup tom problemu. Da se osmisli tehnički instrumentarijum koji bi bio adekvatan a s druge strane da prijavno odjavne službe potpuno drugačije prolaze problemu”, kazao je demograf Aleksandar Čavić.

Masovne migracije izazvale su niz problema na tržištu rada jer broj aktivne radne snage  rapidno pada. Prošle godine imali smo situaciju gdje se broj nezaposlenih smanjio za 10 tisuća a broj zaposlenih ostao isti. Ove  godine imamo  šest tisuća radnika više i 12 tisuća nezaposlenih manje.

“Mi govorimo o izrazito značajnim kontigentima stanovništva i oni su potrebni sa stanovišta planiranja a s druge strane još je teža priča koja se tiče strukture stanovništva koje odlazi. Jako je značajno da je to uglavnom radno sposobno stanovništvo, mlado stanovništvo, a sa druge strane to je stanovništvo čiji je nivo obrazovanja iznad prosječnog nivoa”, objašnjava Čavić.

Proces iseljavanja iz BiH trenutno usporava kolaps u Njemačkom veleposlanstvu u Sarajevu koja više ne objavljuje dužinu čekanja termina za vizu. Demografi upozoravaju da bi broj građana koji napuštaju BiH mogao dodatno povećati ako Njemačka izmjeni režim izdavanja viza.


Nema komentara

Anketa

Ustavi