RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za Hrvate u BiH ravnopravnost i europski put su dvije strane iste medalje

Napisano 10.05.2018. 22:12

Konstitutivnost Hrvata u BiH je ugrožena "puzajućim" promjenama Daytonskog sporazuma, i zato je potrebno poduzeti sve da se izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada kako bi Hrvati imali jednaku zastupljenost u predstavničkim tijelima kao Srbi i Bošnjaci, istaknuto je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske "BiH, položaj Hrvata u BiH i europski put BiH".

Sudionici tematske sjednice istaknuli su kako je minimum provedba odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju te su podsjetili da Hrvatska, temeljem svog Ustava, ali i međunarodnih sporazuma iz Washingtona i Daytona, ima obvezu štititi političku neovisnost BiH i zalagati se za poštivanje načela, javio je zagrebački Večernji list, prenosi Fena.

- Nije naša fiksacija kada kažemo da se u BiH moraju birati hrvatski zastupnici. Praktično rečeno, za Hrvate u BiH su faktička ravnopravnost i europski put dvije strane iste medalje - kazao je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić dodao je da Hrvatska ne smije pasivno čekati razvoj situacije u BiH, već aktivno raditi na reformi izbornog prava.

- Hrvatski narod u dijelu BiH je pred biološkim nestankom, a u drugom je dijelu pred gubitkom ustavom zagarantiranih prava - poručio je Ljubić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova u BiH Josip Brkić kazao je kako bi žurne izmjene izbornog zakonodavstvo doprinijele demokratizaciji i stabilizaciji prilika u BiH.

Jedino pravo rješenje za BiH je ulazak u Europsku uniju i NATO, i druge alternative nema, smatra predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

- Ali, prije svega treba vidjeti tko je stvarno zainteresiran za ta dva smjera, da prije svega BiH napravimo pravnom državom - kazao je Čavara.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić vjeruje kako su neki u BiH samo deklarativno za euroatlantski put BiH.

- Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to. Jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru - kazao je Brkić.

Božo Ljubić zastupnike je upoznao s nacrtom "Rezolucije o BiH, položaju Hrvata u BiH i europski put BiH" koju uskoro planira predložiti Hrvatskom saboru na usvajanje te sve pozvao da daju svoje prijedloge kako bi to bio zajednički dokument.

- Nećemo danas o tome, ali smatram da pitanje BiH treba raspraviti i na plenarnoj sjednici Sabora kad se već o BiH raspravlja diljem svijeta - zaključio je Ljubić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi