RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zapalit ćemo ti sve ako nam ne daš 10.000 maraka!

Napisano 20.11.2010. 08:48

Vitez - Nakon paljevine forda autokuće Euroauto, vlasnik dobio prijeteću poruku

Zapalit ćemo ti sve ako nam ne daš 10.000 maraka!

Nažalost, to nije jedinstven slučaj u središnjoj Bosni, a piromani prijete svakome tko ne plati
 

Viteška policija traga za piromanom koji je preksinoć zapalio vozilo ford autokuće Euroauto, čiji je vlasnik Marinko Ćećura navodno potom dobio prijeteću telefonsku poruku: Zapalit ćemo ti sva vozila, ako ne platiš 10.000 maraka!

Nije jedini slučaj ucjene

Na žalost to nije jedinstven slučaj u srednjoj Bosni, a piromani prijete svakome tko ne plati. Sudeći po tome, novac ucjenjivačima nije dao ni pekar Bajrić, kojemu je nedavno zapaljen objekt u Turbetu kod Travnika. Iznuđivači su u tome slučaju tražili 20.000 maraka. I ovi slučajevi pokazuju da i dalje ne prestaju opasnosti s kojima su suočeni tamošnji gospodarstvenici. Naime, još prije tri godine je objavljena istraživačka priča o iznuđivanju novca od glavnih poslovnih ljudi u središnjoj Bosni. Većina njih je tada otkrila kao se i na koji način bore s "reketiranjem".

Polovica platila

Istraživanje je pokazalo koliki rizik nosi pokretanje posla i uspjeh da se tamošnji gospodarstvenici više ne naoružavaju samo strpljenjem nego i pravim oružjem.
Zbog straha od osvete, nepovjerenja u policiju i pravosudni sustav samo neznatan broj žrtava prijavljuje ucjene. Samo u proljeće 2007. skupina kriminalaca pokušala je ucijeniti 20-ak privatnih poduzetnika i direktora državnih poduzeća iz Viteza i Busovače, a polovica je njih platilo.
Plaćali su od 500 KM do 4000 KM. Kada su shvatili da je reketiranje uzelo maha, pozvali su policiju. Uhićena su trojica osumnjičenih, a krivnju je preuzeo sitni kriminalac koji je osuđen na dvije godine zatvora. Vlasnici poduzeća iz Viteza nisu zadovoljni rezultatima istraga i drže kako je krug odgovornih za raketiranje širi i da su organizatori opasniji od imena koje policija otkriva javnosti. Ovako imamo tužnu situaciju da nekoliko brutalnih, beskrupuloznih kriminalaca gotovo neometano radi.
 
Sa sudovima i policijom, koji nude tek slabu zaštitu, i uza sve veći pritisak reketara nije čudno što poslodavci nose pištolje kako bi se zaštitili, i govore: "Neka nam je Bog na pomoći." S druge strane, posebna je priča o krađama automobila i iznuđivanju vlasnika.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi