RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Započeo Provincijalni kapitul franjevaca Bosne Srebrene

Napisano 17.04.2012. 10:03

Započeo Provincijalni kapitul franjevaca Bosne Srebrene

Svečanim Misnim slavljem u franjevačkoj samostanskoj crkvi sv. Pavla u sarajevskom naselju Nedžarići, u jutarnjim satima 16. travnja započeo je Provincijalni kapitul franjevaca Bosne Srebrene. Svetu misu predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim, i uz suslavlje sudionika Provincijalnog kapitula na čelu s franjevačkim provincijalom fra Lovrom Gavranom. Misu je suslavio i savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Joseph Arshad kao delegat odsutnog apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra D’Errica. Na početku Misu pozdrav i dobrodošlicu kardinalu Puljiću i biskupu Komarici te svim kapitularcima uputio je provincijal fra Lovro.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da su biskup Komarica i on došli kako bi u svoje ime i u ime Biskupske konferencije BiH izrazili blizinu i jamstvo zajedništva. Oslanjajući se na misna čitanja toga dana, naglasio je potrebu povezanosti s Duhom Svetim ističući da su i apostoli, nakon što su primili Duha Svetoga, bili osnaženi i osposobljeni svjedočiti i naviještati radosnu vijest spasenja. Podsjetio je na Papin poziv redovništvu na povratak vlastitim izvorima i na vršenje redovničke karizme te na ostvarenje svoga poslanja snagom Duha Svetoga u ovom vremenu.

Podsjetivši na Isusovu molitvu Ocu nebeskom u Getsemaniju koja je završavala riječima: „Ne moja volja, nego tvoja neka bude“, kardinal Puljić je kazao da je cilj Kapitula pitati Oca što hoće od njih na ovim prostorima i u ovim vremenima. „Cilj je tražiti što je volja Božja. Uskrsli želi donijeti svjetlo i toplinu. To svjetlo i toplina važni su u formaciji, a ta formacija - franjevačka, svećenička i pastoralna - treba pomoći da osobe iziđu kao cjeloviti ljudi, integrirane osobnosti“, kazao je kardinal Puljić koji je ohrabrio franjevce u izgradnji njihova bratstva. Potaknuo je da franjevačko bratstvo bude bogatstvo Crkve stavljajući za uzor svetoga Franju Asiškoga koji je bio prožet duhom Evanđelja i kojemu je Isus Krist bio u središtu života. Kazao je da u življenju toga bratstva važnu ulogu ima molitva te pozvao franjevce da njihovi samostani budu žarišta i škole molitve. Također je pozvao na otvorenost i suradnju tijekom priprema i provođenja prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. „Nastojat ćemo da se ova mjesna Crkva obnovi snagom vjere i iz ljubavi prema Uskrslom Kristu i poslušnosti Duhu Svetom. Želim vam Božji blagoslov te neka vas Sveti Franjo nadahnjuje u vašem radu“, kazao je kardinal Puljić.

Na kraju Mise, nazočnim se obratio biskup Komarica. Napomenuvši da po prvi put prisustvuje Provincijskom kapitulu franjevaca Bosne Srebrene, istaknuo je da je kod Svete mise molio da ih Božji Duh vodi, prosvjetljuje, nadahnjuje i učvršćuje u vrlo odgovornom radu za dobro svih članova Provincije. Podsjetivši na Papinu pobudnicu „Evangelii nuntiandi“, u kojoj se naglašava da je „zadaća svim ljudima naviještati Radosnu vijest bitno poslanje Crkve (…), zadaća i poslanje koje još ažurnijom čine sveobuhvatne i duboke promjene u suvremenom društvu“ (br. 14), kazao je da su i oni dio brojne zajednice franjevačke obitelji, koja je spremna otvoreno i konstruktivno, vjerno karizmi svojega utemeljitelja, uhvatiti se s tom zadaćom njom u koštac. Prisjetio se i riječi pastirskog pisma biskupa Biskupske konferencije BiH prigodom završetka Jubilarne 800. obljetnice franjevačkog pokreta u kojem su ih potaknuli da, poput sv. Franje, mognu „spremno nositi i rješavati terete i probleme našega životnog ambijenta: socijalne, kulturne, društvene, gospodarske, moralne, političke i sve druge jade današnjih ljudi, u našim selima i gradovima; njihove sumnje, zbunjenosti, frustriranosti, razočaranja, zastranjenja, nemire i neizvjesnosti.“

Zahvalivši za svu dosadašnju vjernost Kristu i apostolsku revnost za dobro duša suvremenika, biskup Komarica je istaknuo potrebu „očuvanja sjećanja i propovijedanja njihove slavne povijesti“, a potaknuo ih je i da ustraju u izgradnji novih generacija redovničke subraće. Podsjetivši da je na X. plenarnom zasjedanju Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, održanom 25. veljače 2012., apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico citirao riječi pape Benedikta XVI. o potpunom posvećenju redovnika i redovnica Bogu i Crkvi, potaknuo ih je da nastave učvršćivati dosadašnju dragocjenu suradnju s biskupijskim svećenicima, i da pojačaju suradnju s redovnicama, vjernicima laicima, osobito laičkim udruženjima te s mladima, radeći još zauzetije na buđenju i izgradnji u zdravom crkvenom duhu, novih redovničkih i svećeničkih zvanja, kako to zahtijevaju i dokumenti Svetog Oca i Svete Stolice. Poželio je da rad ovoga Kapitula nastave u duhu Evanđelja koje je, kako je kazao, oduševilo i proželo sv. Franju. Preporučio je Prečistom Srcu Marijinom njihova zajednička razmatranja i zaključivanja s Kapitula, „kako bi ona, Majka i Kraljica franjevačkog reda, pomogla svakom bratu Provincije i ubuduće naviještati velika Božja djela koja Bog ostvaruje u svijetu“.

| kta |


Nema komentara

Anketa

Ustavi