RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Žele u BiH proširiti skautizam, naučiti mlade kako živjeti i preživjeti u prirodi

Napisano 10.08.2010. 07:57

Dnevno je u kampu, uz Talijane, boravilo 30-ak djece i mladih iz Kandije i okolnih župa, kazao je don llija Miškić

Skupina katoličkih skauta iz talijanskoga grada Sanremo proteklog je tjedna boravila u povratničkoj župi Kandija u Bugojnu

KAMPIRALA DJECA I MLADI
Utaborili su se pokraj župne crkve u Kandiji, a uz talijanske skaute ondje su tjedan dana boravili i mladi iz Kandije i drugih bugojanskih župa. Prema riječima don Ilije Miškića, kandijskog župnika, dnevno je u kampu, uz Talijane, boravilo 30-ak djece i mladih iz njegove i okolnih župa. Vrijeme su provodili u međusobnom upoznavanju i druženju, upoznavanju s idejom skautizma, ali i pomaganju drugima.

- Posjet talijanskih katoličkih skauta Kandiji organizirao je Pastoralni centar za mlade Vrhbosanske nadbiskupije "Ivan Pavao II", dodao je don Ilija Miškić. - Cilj nam je proširiti skautizam u BiH, odnosno naučiti naše mlade u BiH kako živjeti i preživjeti u prirodi, imati suosjećanja za druge i na kraju svakoga dana posebno zahvaliti Bogu. Zapravo, želimo naše mlade maknuti od televizije i interneta i poučiti ih da budu korisni zajednici i društvu, kazao nam je Antonio Džolan, predstavnik mladih pri Bugojanskom dekanatu.

- Skautizam je zapravo stil života. Ako ste jednom bili skaut, ostajete skaut u duši. To je pokret koji njeguje bratstvo, ljudskost i avanturizam i potiče vas da uvijek budete na raspolaganju drugome, riječi su Serene Corradi, jedne od skautistica iz Italije, kojima je svoje vršnjake u Bugojnu poučavala principima pokreta koji se iz Engleske proširio cijelim svijetom. -Skauti bi se mogli proširiti i ovdje u BiH. Kod nas u Italiji postoje dvije organizacije skauta, jedna je državna, a druga katolička. Katolički skauti, iako djeluju pri župnim uredima, zadržavaju svoju autonomiju. Oni se zapravo župnicima stavljaju na raspolaganje, objašnjava Giorgio Trucco, voditelj skupine skauta koja je u BiH došla iz Sanrema. A da je ideja skautizma naišla na plodno tlo u BiH, konkretno u ovom slučaju, potvrdili su nam Toni Pocrnja i Ivana Budimir, dvoje mladih iz Bugojna, odnosno iz župe Kandija.

SPREMNI UČITI I RADITI
Kažu kako već razmišljaju kako formirati vlastitu skupinu skauta. Spremni su učiti i raditi kako bi ostvarili ovaj cilj. - Lijepo je upoznati nove ljude i vidjeti da se sve može riješiti bez svađa, uz razgovor i razumijevanje. Lijepo je bilo i pomagati drugima, znati da si koristan svojoj zajednici, kazala nam je Ivana Budimir. Za nju i mlade iz župe Kandija dolazak talijanskih skauta bio je lijep doživljaj, ali i poruka da mladi ove povratničke župe nisu zaboravljeni. Prema riječima župnika, u Kandiji, u ratu do temelja porušenoj župi, trenutačno živi 62 školske djece, 30 srednjoškolaca te sedam studenata. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi