RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ŽEPČE IZNENAĐENO POSJETOM

Napisano 31.05.2010. 10:20

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić susreli su se u nedjelju ujutro u Žepču.
Susret se dogodio u 8 sati u motelu Marić Žepče gdje je vođen tridesetominutni prijateljski razgovor, a teme su bile posjet predsjednika Josipovića Republici Srpskoj i područjima u kojima su živjeli Hrvati, a koja su danas napuštena. Jedno od njih je Derventa u kojoj je 3. travnja 1998. godine, uoči blagdana svetog Jurja, bio planiran atentat na kardinala Puljića i tamošnje vjernike. Predsjednik Josipović susreo se s mještanima u podrumu u kojem je u to vrijeme boravio uzoritikardinal. Ovakvu gestu kardinal ocjenjuje kao važnom porukom da se moraju poštivati nevine žrtve rata, bez obzira tko ih je i gdje napravio.
Opći izbori
- Zahvalan sam predsjedniku Josipoviću na njegovoj namjeri da obiđe krajeve u kojima žive Hrvati i da se upozna s njihovim stvarnim problemima i potrebama, kratko je izjavio kardinal Puljić. -  Predsjednik Josipović pokazuje volju da se pobliže upozna sa životom Hrvata u BiH i cijenim da, unatoč tomu što ga Hrvati u BiH nisu izabrali, nije ih prezreo nego je, kao pravi državnik, pokazao svoju spremnost da pomogne, riječi su nadbiskupa vrhbosanskoga.
Posebna tema susreta u Žepču bili su opći izbori u Bosni i Hercegovini, kao i načini kako da se animiraju Hrvati iz BiH koji se nalaze u Republici Hrvatskoj da obave proces registracije i glasuju u državi iz koje potječu. Predsjednik dr. Ivo Josipović je naglasio spremnost države Hrvatske, ali i svoj vlastiti angažman na poticanju povratka hrvatskoga naroda u BiH. - Glavni razlog moga dolaska je priča o povratku Hrvata u BiH. Želim o tome razgovarati i raditi na poticanju povrataka hrvatskog naroda u napuštene domove u BiH. Moja politika prema ovoj državi je politika pomirenja i očekujem da ću otvoriti nove stranice prijateljskog ozračja - kazao je Josipović. Što se konkretno očekuje od predsjednika Hrvatske kada su u pitanju Hrvati u Republici Srpskoj, kardinal nije želio odgovoriti, ali je kazao da se već o tome ranije razgovaralo s biskupom Franjom Komaricom koji je zajedno s predsjednikom Josipovićem obišao neka od mjesta gdje su stradali Hrvati, a jedno od njih je selo Briševo kod Prijedora gdje je 25. srpnja 1992. ubijeno 67 Hrvata. Hrvatski predsjednik najavio je ponovni dolazak u ove krajeve, prije svega u Žepče gdje se nalazi Galerija umjetnina Ljerke Njerš, hrvatske umjetnice i kiparice, rodom iz Žepča. S obitelji Njerš vežu ga prijateljske veze, a to je razlog više da posjeti Žepče i susretne se s ovdašnjim Hrvatima.
Iseljavanje Hrvata
Vlasnik motela Marić Žepče Vinko Marić koji je, zajedno s dekanom Žepačkog dekanata vlč. Zlatkom Ivkićem, nazočio susretu kardinala Puljića i predsjednika Josipovića, u izjavi za naš list kazao je da je od predsjednika zatražena izravna pomoć u gospodarskom povezivanju, a što bi zaustavilo iseljavanje Hrvata iz ovih krajeva. Govoreći o tome, Josipović se složio da su investicije više nego dobar način potpore opstanku Hrvata u BiH, a o tome će se, kazao je, razgovarati kada ponovno dođe u Žepče. /VL/

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi