RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zgrada financija proglašena je nacionalnim spomenikom u BiH

Napisano 22.11.2011. 09:24

Jajce - Nakon dugo vremena napokon je završena rekonstrukcija zgrade financija istovremeno jedna od prvih lokalnih radiopostaja u BiH uništena

Zgrada financija proglašena je nacionalnim spomenikom u BiH
Zgrada godinama nije održavana, a teško je stradala u posljednjem ratu

Zgrada financija, građena uz toranj svetog Luke krajem 19. stoljeća, s prvom državnom osnovnom školom i zgradom šarenica, kao graditeljska cjelina austrougarske arhitekture, proglašena je nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini.
Nakon austrougarskih financa, u tijeku Drugoga svjetskog rata ovdje je bila kuhinja Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, nakon 1945. godine tu je bila niža stručna škola, a na kraju u nju su uselili socijalno ugroženi stanovnici Jajca. Zgrada godinama nikako nije održavana, teško je stradala u posljednjem ratu, bila je u vrlo ruševnom stanju i predstavljala stalnu opasnost kako za ovdašnje građane, tako i za turiste.
Temeljita obnova zgrade započela je u veljači ove godine, a 19. studenoga završena je rekonstrukcija, obnovljeni su zidovi, postavljen je potpuno novi krov i stolarija i urađena fasada, dok će se unutarnji radovi izvesti naknadno. Investitori su Federalno ministarstvo za prostorno uređenje i Federalno ministarstvo za kulturu i sport. Vrijednost radova je procijenjena na preko 200.000 konvertibilnih maraka, a radove je izvela tvrtka Marušić iz Jajca.

Umjesto opasne ruševine koja je godinama predstavljala ruglo grada, ali i opasnost da će se do kraja urušiti, sada je zgrada financija zablistala u punom sjaju i uljepšala panoramu ovoga starog kraljevskog grada.


■ Jajce - Jedna od prvih lokalnih radiopostaja u BiH uništena

Zgrada Radija meta za devastiranje
Podzemni električni kabel, dužine preko 100 metara, na očigled građana, iskopavan je iz zemlje

U Jajcu je još 1964. godine osnovana jedna od prvih lokalnih radijskih postaja u Bosni i Hercegovini, a na Varošnicama je 1980. napravljena zgrada Radija, tada najbolja u BiH, i jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji. Iz ove zgrade emitirao se program i poslije rata 1992.-1995. godine. Nakon nekoliko godina krov je počeo prokišnjavati pa je, s obzirom na to da nitko nije pokazao interes za obnovu krova, Radio privremeno preselio u prostorije bivše galerije kod Pošte. To privremeno odužilo se, pa je zgrada postala meta pojedinaca koji su je potpuno devastirali, još više uništili krov, izvadili stolariju, uništili namještaj, razbacali dokumentaciju, počupali električne instalacije... Stječe se dojam da je cilj bio više uništenje zgrade nego otuđivanje predmeta i stvari. Podzemni električni kabel, dužine preko 100 metara, danima je, na očigled  građana, iskopavan iz zemlje, samo to nisu vidjeli nadležni. Vlasnik zgrade je Općina Jajce.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi