RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zlatko Lagumdžija - novi bošnjački vođa

Napisano 12.10.2010. 21:02

Na dan posjete američke državne tajnice Hillary Clinton BiH britanski "Times" objavio je prijetnju lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da će uporabom sile zaustaviti novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ukoliko bude kršio Ustav BiH.

"Ili ću naći način da legitimno zaustavim Dodika u kršenju ustava fizičkom silom, nad kojom imam ovlaštenja, ili ću biti smijenjen i neki ludi radikali će preuzeti moju dužnost i to će učiniti", prenosi "Times" Lagumdžijine riječi.

Britanski list podsjeća da se tijekom rata u BiH na strani ARBiH borilo desetine islamskih ekstremista i prenosi Lagumdžijino upozorenje da se BiH mora "svim sredstvima obraniti od secesije ili će u protivnom biti uništena od strane islamskih radikala koji će započeti rat".

Lagumdžija obećava da će učiniti sve što je u njegovoj moći, da zaustavi takvo radikaliziranje BiH.

Londonski list predstavio je Lagumdžiju kao vjerojatnog budućeg premijera BiH, što činjenično odgovara funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i proglasio ga pobjednikom proteklih izbora što još nije učinilo ni Središnje izborno povjernestvo u BiH - prenosi Srna.

Lagumdžija kroz britanske medije poručuje da će BiH "biti ponovo uvučena u rat ako nacionalisti ne odustanu od planova da je pocijepaju" i najavljuje da se "kao premijer BiH neće libiti da odobri uporabu fizičke sile kako bi spriječio bilo kakvo otcjepljenje".

Oporbeni lider čija je stranka iskoristila ogromnu bošnjačku većinu u BiH i ponovo izabrala Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, sam je sebi uz nepostojeću izbornu pobjedu i funkciju na nepostojećem mjestu pripisao i nepostojeća ovlaštenja da naređuje policijskom i vojsnom silom u BiH..

Prema zakonima BiH predsjedavajući Savjeta ministara nema ta ovlaštenja.

Evidentno je da se radikalnom postizbornom retorikom, kao i političkim križaljakama u kojem želi izbjeći HDZ BiH, koji je dobio plebiscitarnu podršku Hrvata u BiH, Zlatko Lagumdžija stavio na čelo desnog krila bošnjačke političke scene u BiH. Deklarirani unitarizam, zaziranje od rješavanja nacionalnog pitanja u BiH, preglasavanje BiH Hrvata koje najeklatantnije dolazi iz njegove partije u vidu Željka Komšića, oštra retorika prema Miloradu Dodiku, kao i demagoško-populistički pristup u politici ga stavljaju na čelu nacionalne fronte u Bošnjaka.

Nova, izrazito sekularna, nacionalistička opcija u Bošnjaka dobiva sve više poklonika, a Zlatko Lagumdžija dodatnim raspirujućim izjavama namijenjenih bošnjačkim nacionalistima ističe kandidaturu i za premijera BiH, koje po nekom nepisanom pravilu u BiH i na temelju  dobrih običaja, pripada političkim predstavnicima Hrvata.

 

hercegbosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi