RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ŽSB - Hoće li se konačno postići dogovor o formiranju vlasti?

Napisano 10.01.2011. 10:47

Za danas najavljen nastavak utemeljiteljske sjednice Skupštine ŽSB

Hoće li se konačno postići dogovor o formiranju vlasti?

Niti jedan od dva politička bloka za sada nema dovoljan broj glasova za imenovanje izvršne vlasti

Posljednji pregovori dva politička bloka u Županiji Središnja Bosna, na jednoj strani SDP i stranke okupljene oko platforme i na drugoj strani dva HDZ-a, bili su neuspješni. Sastanak održan u zgradi Vlade ŽSB, koji je bio zatvoren za javnost, nije donio ništa. To znači da bi nastavak utemeljiteljske sjednice zakazan za danas mogao biti još jedan neuspješan pokušaj formiranja vlasti u ŽSB.

Potrebita većina

- HDZ BiH je tražio odgađanje sjednice zakazane za 10. siječanj, a mi smo bili protiv toga jer mislim da imamo potrebitu većinu da možemo izabrati delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i rukovodstvo Skupštine ŽSB. Imamo 17 glasova, ali još uvijek nemamo potrebnu većinu za izbor izvršne vlasti u ŽSB - kazao nam je Zukan Helez, predsjednik Županijskog odbora SDP-a.
Klub hrvatskog naroda u Skupštini ŽSB uputio je i pismeni zahtjev u Stručnu službu Skupštine da se današnja sjednica odgodi jer u ovom trenutku unutar Kluba hrvatskog naroda nije dogovoreno tko će biti kandidat za jednu od tri čelne funkcije u Skupštini ŽSB. U HDZ-u BiH smatraju neprihvatljivim da se sjednica Skupštine završi tako što će biti izabrana tri zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, a da se ne zna tko je predsjedavajući.

Samo želje
- Nudili smo bloku stranaka okupljenim oko SDP-ove platforme da potpišemo neku vrste političke izjave i da se krene dalje u proces formiranja vlasti u središnjoj Bosni, ali oni to nisu prihvatili jer nemaju suglasnost vrha stranke - kazao nam je Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Središnja Bosna.

Uoči nastavka utemeljiteljske sjednice u Skupštini ŽSB još uvijek je ,,pat pozicija" jer niti jedan od dva bloka za sada nema dovoljan broj glasova za imenovanje izvršne vlasti.

IZBORI 2010 ZSB

Iako su SDP i SDA još prije Nove godine objavili kako su postigli sporazum o raspodjeli ministarskih mjesta u županijskoj Vladi sada je jasno da je riječ samo o lijepim željama. Jezičak na vagi su zastupnici iz Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH. Svi se nadaju kako se neće ponoviti situacija nakon izbora 2006. godine, kada je još uvijek aktualna Vlada ŽSB formirana devet mjeseci nakon izbora.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na nastavku utemeljiteljske sjednice Skupštine ŽSB trebali bi biti izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Iz ŽSB u Dom naroda FBiH bira se pet delegata: tri iz reda hrvatskog naroda, te po jedan iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda ostalih.
Središnje izborno povjerenstvo BiH izvršilo je provjeru i ovjeru svih 11 kandidatskih listi za izbor delegata iz Skupštine ŽSB u Dom naroda Parlamenta F BiH. Iz ŽSB je dostavljeno 11 kandidatskih listi na kojima se nalazi 26 kandidata. SIP je ovjerio četiri kandidatske liste za jedno mjesto u Domu naroda iz reda bošnjačkog naroda. Riječ je o listama koje su predložili zastupnici Senad Selimović (SDP), Almir Švago (SBB), Muhamed Čurić (S BiH) i Halima Crnica (SDA).
SIP je ovjerio i kandidatsku listu iz reda srpskog naroda zastupnika Nikole Simića (SDP). Ovjereno je i pet listi za tri mjesta iz reda hrvatskog naroda, a riječ je o listama zastupnika Dražena Matišića (HDZ 1990), Radoja Vidovića (HDZ BiH), Mirka Batinića (HDZ BiH), Karoline Pavlović (NS RZB) i Alana Škare (SDP). Ovjerena je i kandidatska lista poslanika Amela Hadžiabdića iz reda ostalih.

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi