RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

‚Kamo sreće da je Sarajevo kao Kiseljak‛

Napisano 18.06.2011. 10:45

Diskriminacija – Javne ustanove i poduzeća u Sarajevu samo za Bošnjake

‚Kamo sreće da je Sarajevo kao Kiseljak‛

■ Burić: Sarajevo se dugo opiralo da ne postane kao Kiseljak ili Laktaši
■ Od 47 zaposlenih u općinskim tijelima vlasti Bošnjaka je 34 posto. Hrvata ima 60 posto, a Srba 6 posto, kazao je načelnik Kiseljaka na optužbe
■ Takvim izjavama nastoji se ocrniti Kiseljak i skrenuti pozornost sa Sarajeva

Vera Jovanović, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava BiH, nedavno je iznijela podatak koji u potpunosti negira multietničku sliku koju čelnici glavnoga grada BiH i Sarajevske županije o sebi pokušavaju izgraditi.

Mrtvo slovo

"96 posto svih javnih funkcija u Sarajevskoj županiji obnašaju Bošnjaci", izjavila je Jovanović. Mediji su nakon iznošenja ove za Sarajevo krajnje poražavajuće statistike prenijeli i izjavu Krešimira Zubaka, bivšeg člana Predsjedništva BiH, koji je s nekadašnjim kolegom Alijom Izetbegovićem 1996. godine potpisao protokol o nacionalnoj zastupljenosti u odnosu na popis iz 1991. godine. No, ovaj je dokument tek ostao mrtvo slovo na papiru. Iako poražavajuća, statistika koja potvrđuje da su vrata javnih ustanova i poduzeća u Sarajevu otvorena samo za Bošnjake, nije nikakvo iznenađenje. Ali zato jesu izjave Amira Zukića, zastupnika SDA u Skupštini Sarajevske županije, koji tvrdi da se Hrvati i Srbi ne prijavljuju na natječaje, a još gora je izjava Ahmeta Burića, analitičara koji je nakon iznošenja gore navedenih pokazatelja priznao kako se „Sarajevo dugo odupiralo tomu da ne postane kao Kiseljak ili Laktaši".

„Kamo sreće da je Sarajevo kao Kiseljak", odgovara Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, na ovakve uvrede analitičara Ahmeta Burića. „Od 47 zaposlenih u općinskim tijelima vlasti Bošnjaka je 16 ili 34 posto. Hrvata ima 60 posto, a Srba 6 posto. Znači 40 posto zaposlenih nisu Hrvati, a u Sarajevu je postotak zaposlenih koji nisu Bošnjaci deset puta manji. Općina Kiseljak ima pet službi. Na čelu dviju su Bošnjaci, u druge dvije su Hrvati, a jedno je mjesto pomoćnika načelnika nepopunjeno. Pitam se kakvoj se to statistici u Kiseljaku Sarajevo toliko odupiralo", kaže kiseljački načelnik.

Dom zdravlja

Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, naglašava kako je popis iz 1991. godine kad je o zapošljavanju u općinskim tijelima vlasti te javnim poduzećima odavno ispoštovan, a u tomu posebno prednjači Dom zdravlja Kiseljak. Međutim, tu su i mnoge druge javne institucije.

Načelnik Kiseljaka
Ovakve konotacije na račun Kiseljaka političke su prirode

■ Ovakve konotacije na račun Kiseljaka političke su prirode jer nas treba ocrniti po svaku cijenu i tako pokušati opravdati ono za što opravdanja nema, a to je sadašnja nacionalna struktura zaposlenih u Sarajevu, zaključuje načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak. Strukturu zaposlenih u javnim službama u Laktašima nismo provjeravali. No, teško je povjerovati da stanje može biti gore nego u Sarajevu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi