RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Franjevci izlaze iz atomskog skloništa

Napisano 19.06.2011. 10:47

U sarajevskom naselju Dobrinja

Franjevci izlaze iz atomskog skloništa

■ Dajemo blagoslov gradilištu crkve, prvoj franjevačkoj župi nakon Stupa u Sarajevu
■ Nadam se da ćemo što prije iz atomskog skloništa izaći na svjetlost dana, poručio župnik Karajica
■ BLAGOSLOV - Nećemo sada pričati povijest o traženju lokacije i pribavljanju dozvola za gradnju, blagosivamo sve one koji su sebe ugradili u ovaj posao, kazao je kardinal Puljić
■ LINIJA - Za političare je ovo linija razgraničenja a za nas spajanja, kaže fra Pero Karajica

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, u pratnji župnika iz cijelog Sarajeva, danas je blagoslovio temelje i ozvaničio početak gradnje crkve Franje Asiškog u sarajevskom naselju Dobrinja. Župa Dobrinja osnovana je 15. maja 1997. godine, odvajanjem od župa Stup i Novi Grad, a prošle godine je na zemljištu pored osnovne škole počela gradnja pučke kuhinje i župne kuće pri ovoj crkvi. Prisutnim vjernicima najprije se obratio župnik sa Dobrinje fra Pero Karajica.
- Velika je radost da vas mogu pozdraviti danas, kada nakon više desetljeća dajemo blagoslov gradilištu crkve, prvoj franjevačkoj župi nakon Stupa u Sarajevu. Nadam se da ćemo što prije iz atomskog skloništa izaći na svjetlost dana. Pozdravljam Ivana Štrausa, projektanta ove crkve, radnike firme Gradnja iz Kiseljaka, kao i paroha Crkve svetog Vasilija Ostroškog, kod kojeg smo bili prije nekoliko dana. Za političare je ovo linija razgraničenja, a za nas linija spajanja, poručio je župnik Karajica.

600 vjernika

Kao privremeni prostor ova župa, koja broji oko 600 vjernika, i danas koristi za liturgijska slavlja jedan poslovni prostor koji je za tu svrhu nešto preuređen.
Kardinal Vinko Puljić podsjetio je kako ideja o gradnji župe potiče još s početka osamdesetih godina, kada se na ovom mjestu gradilo olimpijsko naselje.
- Nećemo sada pričati povijest o traženju lokacije i pribavljanju dozvola za gradnju. Blagosivamo sve one koji su sebe ugradili u ovaj posao, sve župljane, one koji su izradili projekt, koji će pomoći da objekt služi svojoj svrsi. Pozdravljamo i medije koji će prenijeti što se ovdje događa, uz želje za što više ljubavi, kako bi se gradnja završila, istakao je Puljić.
Kardinal je napomenuo kako je svaka župska zajednica u stvari obitelj, bez obzira na nečije zvanje ili materijalne mogućnosti.

Živimo s bezdušnicima

- Temeljac je simbol Krista, na kojem mi baziramo svoju vjeru. Opasno je živjeti sa bezdušnicima, a ovakav blagoslov u nama budi odgovornost da sebe prepoznamo kao čovjeka, vjernika i građana ove zemlje, istakao je kardinal Puljić, te dodao kako Vrhbosanska nadbiskupija ne želi stvarati muzeje, već prostore u kojima će se stvarati svakodnevnica kao izazov oblačnom vremenu.
Bosanski franjevac fra Pero Karajica podsjetio je kako župi nedostaje financijskih sredstava, te ukoliko se ubrzo ne pronađu dodatni izvori prihoda, uz donacije vjernika, radovi na Dobrinji bi mogli biti obustavljeni.
Okupljenim vjernicima obratio se i župnik crkve sa Bistrika fra Petar Vidić, kao kum novog
vjerskog objekta u Sarajevu.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi