RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

“Jedra uz vodu“- prekrasno spomen obilježje za 40 poginulih pripadnik HVO-a - branitelja Stoca

Napisano 09.04.2010. 23:06

Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Općine Stolac još je prije pet godina pokrenula inicijativu i zatražila gradnju spomenika tj.zajedničkog spomen obilježja svim braniteljima koji su dali svoje živote u obrani Općine Stolac. Tražila se odgovarajuća lokacija a cijeli projekt  je godinama čekao na konačnu realizaciju.

Sada  je sve napokon rješeno i uskoro će se ovo zajedničko spomen obilježje podići i u Stocu gdje se spomen poginulim braniteljima godinama odaje  kod drvenog križa ispred sadašnje zgrade Općine. No, uskoro će se općinska administracija preseliti u drugi objekat pa će i taj drveni križ ostati „ ni na nebu ni na zemlji “.

Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Stolac za realizaciju ovog projekta dodjeljena je lokacija u samom središtu Stoca i to preko puta robne kuće a uz ljetnu gradsku kavanu-baštu. Bit će to prekrasno spomen obilježje, širine oko 11 metara i visine 3,5 metara , koje će prikazivati jedra uz vodu, što simbolizira borbu u životu. Tu je i voda koja će se slijevati niz stube a iz vode će se uzdizati kamen  i križ sa još nekim zanimljivim detaljima koji će  zasigurno plijeniti veliku pozornost.

Idejni autor ovog spomen kompleksa je poznati stolački arhitekt Robert Raguž, koji se odlučio na kombinaciju kamena i nehrđajućeg čelika-inoksa. Posebno će biti izraženi svjetlosni efekti gdje će svjetiljke biti i pod vodom a cijeli će spomenik biti jedan sustav zrcala u kojem se svaki posjetitelj tj.promatrač može vidjeti prigodom razgledavanja i čitanja ukupno 40 imena poginulih branitelja Stoca.

“ Ovaj se spomenik gradi svim poginulim braniteljima Stoca tj. pripadnicima HVO-a među kojima je bilo i šest Bošnjaka. Obitelji i stradalničke Udruge napokon su dočekali realizaciju ovog za sve nas  jako važnog projekta i jedne svete zadaće odavanja trajnog spomena onima koji su nam i stvorili slobodu na ovim prostorima. Pokraj svakog imena na spomen obilježju bit će ugrađen i simbol slomljene ruže, što je i logo naše Udruge. Iza ovog projekta je danas cijela Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Stolac a imamo potporu i Općinskog poglavarstva sa načelnikom te i svih onih koji su svjesni žrtve naših branitelja. Svojim će izgledom ovo spomen obilježje ujedno i razbiti jednu monotonu sliku u samom središtu Stoca. “ - govori nam Miro Kulaš, tajnik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Općine Stolac dok razgledavamo maketu budućeg spomen obilježja.

“ Zahtjev za izgradnju ovog spomen obilježja temeljen je i opravdan zbog činjenice da u Stocu nakon 15 godina od završetka rata ne postoji adekvatno spomen obilježje na kojem bi rodbina i prijatelji na dostojanstven način odali počast poginulim braniteljima. Predložna lokacija i i vizualni koncept budućeg spomen obilježja ne opterećuju i ne ugrožavaju postojeći urbanistički izgled središta grada.Vodeći se tim činjenicama Općinsko je vijeće Stolac i udovoljilo podnositelju zahtjeva a kojeg naravno podržava i cijela Općina Stolac. “ - ističe stolački načelnik Stjepan Bošković.

U Koordinaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Stolac očekuju kako će spomen obilježje biti završeno  najkasnije do 13.lipnja kada se svake godine u sklopu manifestacije „ Lipanjske zore hrvatske Hercegovine “ svečano obilježava dan ulaska hrvatskih snaga u Stolac i oslobođenje od JNA i srpsko-crnogorskog agresora.

caportal.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi