RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Asim Džananović iz Odžaka godišnje proizvede oko 150 tona pilećeg mesa

Napisano 14.04.2012. 13:36

Asim Džananović iz Odžaka godišnje proizvede oko 150 tona pilećeg mesa
 
Peradarstvo

Džananović želi veću proizvodnju, ali država mora više raditi na zaštiti proizvođača

Vlasnik poljoprivrednog obrta Kalimero iz Odžaka, Asim Džananović naslijedio je obiteljski posao tova brojlerskih pilića kojim su se njegovi roditelji bavili davne 1982. U ratu im je sve uništeno, a nakon rata dodatno propadalo i stradalo. Asim je odlučio pokrenuti novu proizvodnju i pri tom je bilo jako teško izboriti se za kreditna sredstva bez kojih ne bi mogao započeti adaptaciju objekta.

Proizvodnja

Kreditna sredstva jednim dijelom su stigla iz Razvojne banke FBiH, drugim dijelom iz Komercijalne banke i Mikro kreditne organizacije, a svemu je pridodao sredstva iz eksternih pozajmica od užih članova obitelji kojim je započeo prvi proizvodni ciklus 3. listopada 2010.
- Farma je površine 800 m četvornih za tov 12.000 komada pilića u turnusu, a godišnje odradim takvih šest turnusa. Nisam u potpunosti sve automatizirao, puno toga treba uložiti i sve bi lakše bilo izgraditi kad bih dobio bilo kakvih poticaja. Od početka sam registriran u PDV sustavu, ali nisam dobio ni jedne marke donacije ili stimulacije od Županijskog ili Federalnog ministarstva.

Inače, u protekloj godini nitko od proizvođača u Posavini nije ostvario poticaj u brojlerskoj proizvodnji. Drago mi je da su sve druge županije dodijelile poticaj svojim proizvođačima u visini 10-20 feninga po piletu, ali isto tako očekivao sam da bi Vlada ŽP mogla izdvojiti barem jedan fening, kaže Džananović.

Džananović se bavi komercijalnim tovom pilića i kroz proizvodnju je upoznao i sumornu stranu svojeg posla. Umjesto da svoju energiju usmjerava na povećanje i modernizaciju proizvodnje, do sada je promijenio tri organizatora i prisiljen je svoja potraživanja tražiti na sudovima.

Novi objekt

- Prvi organizator nije mi isplatio rad i na sudu vodim spor s tvrtkom Pilkom iz Gradačca. Drugi organizator je Peradarka iz Gračanice koja mi također duguje dobar dio sredstava i zbog njih ne mogu uredno servisirati kredit i obveze, navodi Asim Džananović i s uzdahom dodaje: - Ne želim da ovu moju priču javnost shvati kao jadikovku, nego da iznesem činjenice koje me muče i kojim su opterećeni svi poljoprivredni proizvođači, bez obzira čime se bavili. Imam zaposlena tri djelatnika i planiram proširiti proizvodnju jer imamo prostora za još jedan objekt. Piletina je tražena i posao ima perspektivu, ali država mora zaštiti proizvođače, jer ako se ovako nastavi zatvorit ću i ovaj objekt, kaže Džananović.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi