RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bez posla ostaje 150 radnika i suradnika

Napisano 17.11.2011. 11:08

Nova Bila - Tvornica Vitales zatvara svoja vrata prvog prosinca

Bez posla ostaje 150 radnika i suradnika
 
Tvornica  - Radnici idu kućama, Hypo Alpe Group postat će vlasnik tvornice u N. Biloj

Nakon četiri godine uspješnog rada u proizvodnji pelleta, odnosno biomase, slovenska tvornica Vitales zatvara pogon u Novoj Biloj, a oko 150 radnika i vanjskih suradnika, među kojima su i dobavljači sirovine, ostat će bez posla. Isti pogon zatvoren je i u Bihaću prije tri mjeseca.
- Danas smo dobili plaću, točno 15. novac nam liježe na račune. Obveze se također plaćaju, godišnji odmor i sve što nam je pripadalo. Majka sam troje djece koju sama izdržavam i pitam se kuda i kako dalje. Prvog nam se tvornica zatvara. Preko 60 zaposlenika je u stalnom radnom odnosu, a imali smo još stotinu vanjskih suradnika koji su živjeli od ove tvornice, kaže Danijela, tajnica direktora Matijaža Kompare koji ni nakon sata čekanja nije pristao na razgovor. Jednostavno je odbio bilo što komentirati po pitanju zatvaranja Vitalesa u Novoj Biloj.

Njegovi prvi suradnici tvrde da je sve počelo paljevinom kamiona i vozila ovoga poduzeća i pritisci na menadžment poduzeća zbog navodnog reketa.
- Imali smo tržište, dnevno smo proizvodili 30 tona pelleta i sve je išlo za izvoz u Italiju, Sloveniju, Austriju, Njemačku. Ne znam što dalje. Svi ćemo na biro zapošljavanja a znam jedan broj radnika koji će odseliti iz Nove Bile u RH, kaže Anđelko glavni logističar u tvrtki.

Armina iz Turbeta je iznajmio je Vitalesu prostor za gotov proizvod. Ostalo je još da mu tvrtka plati oko 5.000 KM duga. Direktor Kompara i dalje ne želi razgovarati pa čak ni odgovoriti na pitanje kako se ova firma našla na listi sumnjivih dobitnika kredita koje je davala Hypo Alpe Group u BiH. Tvornice Vitales u Novoj Biloj i Bihaću dobile su kredit u iznosu od 10,5 mil. eura. Obje tvornice mogle su se napraviti u pola cijene. Drugih pet mil. eura tvrdi naš sugovornik dobro upućen u ove malverzacije podijelili su bankari i investitori odnosno ljudi iz Istra Benza u čijem vlasništvu je donedavno bio i Vitales.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi