RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Budućnost u stvaranju energije

Napisano 12.02.2013. 11:27

Elcor Grude

Budućnost u stvaranju energije

■ Uspjeh u oblasti energije – Vjerujući u solarnu energiju, tvrtka Elcor je dočekala trenutak izgradnje njihove prve fotonaponske elektrane snage 150 kWp za investitora MK Group Stolac

■ Tvrtka posjeduje i licenciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja

■ Fotonaponska tehnologija još uvijek je u stalnom razvoju

 

Poslovne ideje i vizije hercegovačkih poduzetnika posljednjih godina sve više dolaze do izražaja, a malo mjesto koje je poznato po odličnim gospodarstvenicima je općina Grude. Ovih su dana mediji izvještavali o završetku radova na fotonaponskoj elektrani MK Hodovo 1 u Stocu. Elektrana snage 150 kWp puštena je u probni rad, a očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 190.000 kWh.

Elcor je elektranu projektirao, isporučio cjelokupnu opremu i izgradio je za investitora MK Group u Stocu.

Ogromno iskustvo

- Iza ovog projekta je stajalo cjelokupno osoblje tvrtke Elcor d.o.o elektrotehnički inženjering. Prije 2 godine smo počeli djelovati u ovom smjeru, dok regulativa o obnovljivim izvorima energije u BiH još nije bila do kraja definirana. Vjerujući u solarnu energiju, dočekali smo trenutak izgradnje naše prve fotonaponske elektrane snage 150kWp za investitora MK Group, na principu „ključ u ruke“ - govore nam u ovoj tvrtki.

Elektrana se prostire na 3.300 metara četvornih i ima 636 fotonaponskih modula snage 235 Wp montiranih na konstrukciju posebno dizajniranu kako bi izdržala udare bure. Sama realizacija projekta nam je omogućila sjajan uvid u problematiku fotonaponskih elektrana, koja se sastoji od raznih aspekata koji nisu svi čisto tehničke naravi. Kako bi se pružilo najbolje moguće rješenje potrebno je razmotriti sve te aspekte na ispravan način. Možemo reći da smo stekli ogromno iskustvo, posebno naši mladi inženjeri bez čijeg doprinosa ovo ne bi bilo realizirano na ovako kvalitetan način, ističu u ovoj uspješnoj grudskoj tvrtki.

Ipak, slažu se s tim da fotonaponska tehnologija, iako u stalnom razvoju, nije još dosegla razinu učinkovitosti koja će joj omogućiti potpunu komercijalizaciju i neovisnost o poticajima.

- Prosječno vrijeme isplativosti, uz poticaje je 7 godina. Ali, budući da Hercegovina ima ogroman prirodni potencijal u vidu broja sunčanih sati u godini, postoji veliki interes investitora za izgradnju fotonaponskih elektrana, te prodajom proizvedene energije po standardnim, tržišnim cijenama.

Ekološki učinci

Budući plan tvrtke Elcor je pojačati aktivnosti na području obnovljivih izvora, a za to su stvoreni preduvjeti potpisivanjem distributerskih ugovora s vodećim tvrtkama u tom području što će im omogućiti još bolje usluge za buduće klijente, zaključili su u tvrtki.

Valja napomenuti kako ovaj oblik energije ima i vrlo značajne ekološke učinke. Trenutačno, Elcor d.o.o. Grude je na razne načine uključen u više projekata za izgradnju fotonaponskih elektrana u BiH i Hrvatskoj.

Ova dinamična uspješna tvrtka, koja zapošljava mlade stručne ljude, za tu namjenu posjeduje i licencu Federalnog ministarstva prostornog uređenja za projektiranje fotonaponskih elektrana. Sve je ovo pokazatelj smjera djelovanja domaćih tvrtki koje se u ovakve i slične projekte sve više uključuju, investirajući, osmišljavajući i na kraju izvodeći radove.


Nema komentara

Anketa

Ustavi