RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čapljina: Hercegovka uzela stvar u svoje ruke i pobijedila nezaposlenost

Napisano 11.06.2016. 13:39

Facebook stranica 'Hercegovina-uskoro zemlja prosperiteta' objavila je priču o mladoj majci iz Čapljine koja je odlučila pobijediti nezaposlenost i pokrenuti svoj vlastiti posao u poljoprivredi.

Završila je fakultet ali posla nije bilo. Što učiniti? Nije sjedila kući i čekala poziv sa Zavoda za zapošljavanje, gladna usta je trebalo nekako nahraniti.

Njezina obitelj je kao i sve druge hercegovačke obitelji imala iskustva sa poljoprivredom tako da je i ona već odmalena zagrizla za to. Počela se baviti poljoprivredom te malo po malo došla do količine za prodaju koja joj donosi pristojnu zaradu za život. Trenutno proizvodi povrće na dvije lokacije, u Višićima kod Čapljine, na zemlji svoga oca te također u Nevisinju na zemlji svoga svekra. Cijela proizvodnja je biološka te se ne tretira pesticidima, niti su ikada proizvode tretirali pesticidima iako ih je to znalo puno koštati. Jasmina, koja je pokrenula ovu proizvodnju, došla je na ideju prodaje preko facebooka, jer, danas se sve i svašta prodaje preko ove društvene mreže. Pored diplome profesora engleskog jezika i književnosti, ona nije mogla pronaći godinama posao, baš kao i mnogi drugi , no ovaj njezin drugi ''poziv'' pokušava na najbolji način iskoristiti. Trenutno je to jedini izvor prihoda njezinoj obitelji te cijela obitelj shvaća jako ozbiljno tu njihovu zanimaciju i posao. Oko proizvodnje rade svi, Jasmina, njezin otac, majka, dva brata te muž a i dva mala sina se trude pomagati, premda su premala da bi nešto pridonijeli. U Nevesinju pomognu i sestre koje žive u Mostaru.

- Ova žena je slika prave Hercegovke koja se nije bojala  započeti nešto novo i rizično kako bi se pobrinula za svoju obitelj. Tisuće ljudi je podržava i mi se nadamo da će mnogi naši pratitelji podržati nju i mnoge druge ljude koji žive od poljoprivredne proizvodnje i osiguravajući zdravu prehranu mnogim ljudima, dolaze do zarade za prehranu svoje obitelji.

Mjesecima i mjesecima mi pišemo o mogućnosti poljoprivrede te poticanja iste, kupovanja organskih proizvoda i slično. I sada vidimo ovakvo nešto, ideja da se potpuno organska hrana prodaje preko fb-a, i to ideja od jedne ženske osobe čija je prisutnost u poljoprivredi u BiH gotovo neznatna. Žena, ali ne bilo kakva žena, već žena sa fakultetskom diplomom i dvoje djece!

Mi joj se iskreno divimo te njoj i njezinoj obitelji želimo sve najbolje i veselimo se skoroj posjeti njezinih plastenika te upoznavanju sa vrijednim članovima obitelji. Ovo je uistinu žena koja pridonosi prosperitetu Hercegovine, stoji  Facebook stranici Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta, koja se trudi promovirati mlade i uspješne Hercegovce.


Nema komentara

Anketa

Ustavi