RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čapljina: Jabuke i stolno grožđe "putuju" u Rusiju

Napisano 03.08.2016. 09:38

Konac srpnja i početak kolovoza vrijeme je svojevrsne inventure uroda tradicionalnih kultura - breskve, nektarine i stolnog grožđa te jabuka od prije desetak godina, u dolini Neretve. Prava adresa za stanje stvari u voćarstvu i vinogradarstvu je čapljinska tvrtka “Agroherc”, bivši HEPOK, koja raspolaže s oko 400 hektara zemljišta, piše Večernji list BiH.

Vremenske nepogode

- Ovu godinu su obilježile nesklone vremenske prilike. Vremenski uvjeti su bili katastrofalni, sve se izmijenilo od obilnih kiša, koje su pratile različite bolesti, zatim tuče, vjetra... Kad uzmemo u globalu, uspjeli smo izvući urod blizu prosječnog”, sumira stanje agronom Željko Prce, tehnički direktor ove čapljinske tvrtke, te razlaže:

“Plasman bresaka ide dobro, solidne su bile i cijene, ali je urod podbacio, a svoje na ranim sortama su ‘uzele’ i obilne kiše. Sezona će završiti za maksimalno desetak dana, jer su manje-više sve sorte dozrijevale petnaestak dana prije uobičajenih rokova. Isto vrijedi i za nektarine.

Zdravo grožđe

Stolno grožđe se za sada dobro drži. U vinogradima je godina do sada zdrava, berba je u tijeku, a grožđe plasirano u Rusiju. U Rusiju izvozimo i jabuke. Na ranim sortama su se potvrdile komparativne prednosti Hercegovine, raniji urod, plasman bez problema i bolja cijena.

Međutim, po prvi put na nekim sortama jabuka smo imali štete od vjetra, ali u cjelini, stanje je zadovoljavajuće”, kaže tehnički direktor Prce.

Stanje u voćnjacima i vinogradima najvećeg južnohercegovačkog plantažera može se prenijeti i na ostale veće i manje proizvođače. Vremenske neprilike, jake oborine u prvoj polovini godine, ostavile su traga, ovisno o kulturi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi