RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čapljina: Proradila solarna elektrana u Gabeli

Napisano 04.10.2016. 21:05

U Gabeli, općina Čapljina, puštena je u pogon solarna elektrana tvrtke Solar energy d. o. o. iz Čapljine.

Radi se o fotonaponskoj elektrani, kako je na otvaranju pogona solarne elektrane u Gabeli istaknuto, jednoj od najvećih u Bosni i Hercegovini.

 

Solarna elektrana

Paneli se prostiru na 6,5 tisuća četvornih metara, a planirana godišnja proizvodnja je 1,5 milijuna kilowatsati (kWh). Cijelo postrojenje zauzima prostor od 16.800 metara.

Zanimljiv je podatak da će prva solarna elektrana u čapljinskoj općini smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 1,318.574 kilograma godišnje.

U osvrtu na projekt i njegovu realizaciju, Andrija Obad, jedan od investitora, kaže:

- Poduzeće čija je osnovna namjena bila proizvodnja energije iz obnovljivih izvora osnovali smo 2010. godine.

Kad smo sagledali zakonske mogućnosti, krenuli smo s realizacijom, međutim, prošlo je šest godina dok smo u presloženoj zakonskoj regulativi uspjeli ishoditi sve potrebne dozvole, a onda sagraditi objekt, kaže Andrija Obad, jedan od investitora solarne elektrane u čapljinskoj mjesnoj zajednici Gabela te naglašava:

- Snaga elektrane je 1 megawat (mW).

Koliko znam, ovo je jedna od najvećih, ako ne i najveća, elektrana ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Objekt zauzima površinu od nepunih 17 duluma, a izgradnja je trajala tri mjeseca.

Uz ostalo, ugrađeno je 3800 komada panela njemačke proizvodnje, kazao je Andrija Obad ističući da je novootvorena solarna elektrana u Gabeli u proizvodnji električne energije ekvivalent od 1500 tona ugljičnoga dioksida koji u atmosferu ispuste elektrane na fosilna goriva.

 

Investitori u elektranu

U izgradnju elektrane poviše Priceove “Troje” u čapljinskoj Mjesnoj zajednici Gabela, investitori Andrija Obad, Gordan Bakalar i Davor Jović uložili su 2,8 milijuna konvertibilnih maraka.

Kako je na svečanosti otvaranja solarne elektrane, uz ostalo, istaknuto, povrat uloga očekuje se za osam do devet godina, dok bi elektrana trebala raditi oko 35 godina.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi