RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ČITLUK Poduzeća se dižu iz pepela, pokrenut dio proizvodnje

Napisano 31.08.2010. 09:30

ČITLUK – Procjena i obračun šteta, nastalih u tvrtkama koje su u potpunosti izgorjele u katastrofalnom požaru u kompleksu Poljoprivredne zadruge Agroplod u središtu Čitluka, završen je te se ovih dana očekuje izjašnjenje osiguravajućih kuća na odštetne zahtjeve. Naime, navedene tvrtke su kod osiguravajućih društava imale osiguran tek dio poduzeća ili robe, tako da će od osiguravajućih kuća dobiti tek dio ukupne štete, koja se procjenjuje na 20 milijuna maraka.

Odštetni zahtjevi

- Podnijeli smo Croatia osiguranju odštetni zahtjev koji iznosi oko 2,5 milijuna maraka prije tjedan dana. Oni imaju rok od 15 dana da se očituju o tom zahtjevu pa ćemo tada i puno više znati kada je u pitanju naplata od osiguranja, istaknuo je Damir Mandarić, jedan od suvlasnika izgorjele tvrtke Odiseja 97.
On nije upoznat jesu li i koliki odštetni zahtjev predale ostale tvrtke (AMG Roll i M&Z COMPANY), ali navodi kako su i ove kompanije u najboljem slučaju imale osiguran samo dio poduzeća. Osim toga, Manadrić navodi kako još uvijek nemaju nikakvu konkretnu pomoć od lokalnih vlasti, a u posljednje vrijeme nikakvih kontakata niti s federalnom razinom.
Podsjetimo, Vlada FBiH odmah nakon požara je na izvanrednoj sjednici donijela odluku o uplati financijskih sredstava djelatnicima i vlasnicima uništenih poduzeća, što je odmah i realizirano. Isto tako, predstavnici ovih poduzeća dobili su obećanja od lokalnih vlasti da će im se pružiti sva potrebna pomoć.

Bez pomoći


- Nažalost, to je još uvijek ostalo samo na riječima. Imamo česte kontakte s općinskih vlastima, ali ništa još uvijek nije konkretizirano. S obzirom da smo pretrpjeli veliku štetu, obećana pomoć od općine bila bi nam iznimno važna, naglasio je Mandarić. Bez obzira na to, tvrtka Odiseja 97 pokrenula je dio proizvodnje, i to u prostoru koji se nalazi u okviru Duhanske stanice, tako da je na posao već vraćeno 20 radnika.

Bez informacija


Što se tiče policijske istrage o požaru koji je prošlog mjeseca izbio u središtu Čitluka, vlasnici izgorjelih tvrtki ne znaju ništa.
- Nemamo nikakvih informacija od policije u kojoj je fazi istraga i do kuda je dovela. Ipak, nadam se kako će se istraga završiti u dogledno vrijeme kako bi na vidjelo izišli relevantni podaci te se prekinulo sa spekulacijama, ustvrdio je Mandarić.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi