RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dogovor za zajedničko regionalno odlagalište za sjever BiH

Napisano 22.10.2011. 11:51

Odžak - Gorući problem za desetak općina posavske i dobojske regije

Dogovor za zajedničko regionalno odlagalište za sjever BiH
 

Općinski načelnici i predstavnici pokušavaju naći adekvatno rješenje jer bi to značilo prestanak nicanja divljih odlagališta

Pitanje odlaganje otpada sa šireg prostora sjevera BiH još uvijek je gorući problem desetak posavskih općina. Ponovno su se općinski načelnici i predstavnici općina zainteresiranih za rješavanje gradnje regionalnog sanitarnog odlagališta šire posavske i dobojske regije sastali i dogovarali o rješavanju problema.

Lokacija

Uvijek je najbolnije pitanje lokacije odlagališta. Za zajednički projekt pokazale su interes općine: Odžak, Orašje i Domaljevac-Šamac u Posavskoj županiji te Šamac, Vukosavlje, Gradačac, Srebrenik, Modriča, Gračanica, Donji Žabar, Pelagićevo, Derventa, Doboj, pa i Distrikt Brčko.
- Kao i većina posavskih općina, i općina Odžak nema sanitarnu deponiju niti u bližem okruženju nema takav kapacitet koji bi mogao na adekvatan način prihvatiti toliku količinu otpada. Sada smo pred problemom pa nastojimo sa susjedima naći neko zajedničko rješenje. Pomaka ima u dogovorima, no još se ne zna konkretno hoće li lokacija regionalnog odlagališta biti na dobojskom ili drugom području, kazao je načelnik Luka Jurić.

Stefano Elaro, predstavnik OESS-a iz Tuzle, ocjenjuje inicijativu pozitivnom. Načelnik općine Gradačac Fadil Imširović smatra posljednji dogovor značajnim iskorakom:
- Već imamo ponudu od općine Vukosavlje da tamo napravimo jednu transfernu stanicu gdje bismo razvrstavanjem otpada došli do manje količine ukupnog otpada. Bilo je riječi i o mogućnosti gradnje mini regionalne deponije za nekoliko postojećih zainteresiranih općina.
Načelnik Vukosavlja je zainteresiran za gradnju deponije jer bi prekinulo nicanje divljih odlagališta.

Studija izvodljivosti

- Imam saznanja, kazao je Savo Minić, načelnik Šamca, da je u izradi studija izvodljivosti za regionalnu deponiju u Doboju, jer za deponij u Derventi nisu osigurani preduvjeti. To je konkretan korak prema rješavanju problema.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi