RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Država prošle godine dala 550 milijuna KM

Napisano 22.10.2013. 10:04
Država prošle godine dala 550 milijuna KM

Bosna i Hercegovina prošle godine je dala više od 550 milijuna maraka državne pomoći različitim kompanijama i gospodarskim subjektima, potvrdila je za „Dnevni avaz" Radmila Mihić, predsjedavajuća Vijeća za državnu pomoć. 

Mihić je na čelu tijela formiranog krajem prošle godine, čije je zaduženje da u skladu sa zakonom prati dodjelu svake marke državnog novca kompanijama. 

Uspostava tog susutava bila je uvjet EU, koja je i razvila set propisa o državnoj pomoći kako bi onemogućila nelojalnu konkurenciju, zaštitila tržište od političkih utjecaja i spriječila korupciju. 

Od studenog prošle godine Vijeće djeluje, ali je tek nedavno napravljen izvještaj o dodijeljenoj pomoći za 2012. godinu. U tijeku je usvajanje propisa i kriterija za dodjelu državnog novca u entitetima i državi. To je obveza BiH na europskom putu. 

"Prema podacima koje smo prikupili, u 2012. su dodijeljena 282 milijuna eura državne pomoći na nivou različitih organa, od države, entiteta, županija ili općina. To je čak 2,1 posto BDP-a. Ali, to je potcijenjen podatak, uvjereni smo da je taj iznos znatno veći", kaže Mihić. 

Kako ističe, radi se o velikoj financijskoj pomoći koja je otišla iz državnih proračuna kompanijama u različite svrhe, a da sustav kontrole još nije usklađen u potpunosti s europskim. Tek se usvajaju propisi i regulative te kriteriji po kojima se novac iz proračuna može davati privrednim subjektima. 

" Najbolji pokazatelj o kolikom se iznosu radi jeste cifra po glavi stanovnika. U BiH je godišnja državna pomoć po stanovniku 126,2 eura, dok je u Europskoj uniji dvostruko manja, 64 eura",  ističe Mihić. 

Novac poreznih obveznika u rukama je kompanija, uglavnom privatnih, prema podacima iz prošle godine, završao na više načina - poticajima, grantovima ili poreznim olakšicama. Čak 44 posto novca išlo je direktno određenim firmama, dok je manji dio, 27 posto, išao po sektorima, uglavnom za promet, a najviše željeznicama. Ostatak novca, prema izvještaju, išao je ponajviše za poljoprivredu. 

Mihić ističe da će Vijeće provjeravati svaku dodjelu kada propisi budu usvojeni.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi