RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

EBRD daje 250 miljuna Eura za infrastrukturne projekte u BiH

Napisano 17.05.2010. 19:59

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, koji je predvodio delegaciju BiH na 19. godišnjem zasjedanju Odbora direktora i guvernera Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu, sastao se, na marginama ovih skupova, sa predsjednikom EBRD-a Thomasom Mirowom. Tom prilikom Alkalaj se zahvalio na dosadašnjoj pomoći EBRD-a BiH i izrazio očekivanje za nastavkom uspješne suradnje. Istaknuo je da postignuća BiH u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva doprinose jačanju stabilnosti i sigurnosti BiH, te utječu u velikoj mjeri na privlačenje stranih ulaganja u BiH, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
Šef bh. diplomacije informirao je sugovornika o mjerama koje je BiH poduzela za ublažavanje utjecaja svjetske gospodarske krize, te dodao da uprkos krizi, postoje ohrabrujući pokazatelji - izvoz iz BiH raste brže u odnosu na uvoz. Dodao je da su glavni partneri BiH države članice Europske unije, što je utjecalo na održavanje stabilnosti tijekom krize.
Alkalaj je pozdravio plan EBRD-a o investiranju između 150 i 200 milijuna eura u infrastrukturne projekte u BiH u 2010. godini, posebno u oblast prometa - željeznice, autoceste, zračne luke, te u financijski sektor komercijalne banke, mikrokreditne organizacije i u privatni sektor, odnosno mala i srednja poduzeća.
Sugovornici su se složili da postoji potreba većeg angažmana EBRD-a u energetskom sektoru imajući u vidu veliki potencijal koji ima BiH kada je obnovljiva energija u pitanju.
Predsjednik EBRD-a je istakao potrebu premošćavanja prepreka na koje ova banka nailazi prilikom implementacije projekata u BiH, posebno u tom sektoru.
On se osvrnuo i na dosadašnje projekte EBRD-a u BiH i izrazio zadovoljstvo što se BiH kandidirala za poziciju potpredsjednika EBRD Odbora guvernera za period 2010.- 2011. godina, što, kako je istaknuo, potvrđuje zainteresiranost BiH za jači angažman u EBRD-u i za produbljivanje suradnje. Inače, dvodnevna godišnja skupština EBRD-a počela je u petak prošlog tjedna u Zagrebu sa više od 2.000 državnika i financijskih stručnjaka iz cijelog svijeta, koji su razmatrali najnovije političke, gospodarske i društvene promjene, te poslovanje Banke.


Nema komentara

Anketa

Ustavi