RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Emil Tedeschi kupio Drogu Kolinsku: srpski Smoki i slovenska Argeta i Cocta postali hrvatski

Napisano 02.07.2010. 12:59

Atlantic Grupa Emila Tedeschija kupuje Istrabenzovu prehrambenu industriju Drogu Kolinsku, i to za 382 milijuna eura, što će platiti gotovinom. Iznos kupoprodajne cijene bit će umanjen za iznos neto duga zatečenog u kompaniji u trenutku preuzimanja, stoji u obavijesti koju je Atlantic Grupa dostavila burzi, gdje se dodaje i kako je Atlantic Grupa odabrana kao najbolji ponuđač.

Kupoprodajni proces bit će zaključen do kraja godine, a transakcija je financirana kombinacijom vlastitih sredstava Atlantic Grupe, kapitala dioničara kompanije te kreditnih sredstava UniCredit Grupe i Raiffeisen Grupe, dodaje se u obavijesti. Akvizicijom Droge Kolinske Atlantic Grupa postaje jedna od najvećih prehrambenih kompanija u jugoistočnoj Europi, s prihodom od 600 milijuna eura, 4300 zaposlenih te jednim od najsnažnijih portfelja proizvoda široke potrošnje s vodećim brendovima iz vlastite proizvodnje kao što su Cedevita, Argeta, Barcaffe, Grand Kafa, Cockta, Smoki i Multipower, zajedno s globalnim liderima - Wrigleyjem, Ferrerom, Hippom i Johnson&Johnsonom, koje kompanija distribuira na području regije.

"Atlantic Grupa je u proces ušla kao strateški industrijski partner, s namjerom da nastavi razvijati poslovanje kompanije u cjelini. Sa zadovoljstvom danas konstatiramo kako smo prepoznati kao dokazani investitor s promišljenom strategijom snaženja zajedničkih pozicija i realizacije međusobnih sinergija na svim tržištima na kojima poslujemo,“ komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe. "Uz sinergije, u korist ovako značajne investicije Atlantic Grupe posebno govore kvaliteta zaposlenika Droge Kolinske, kvaliteta procesa i tehnologije te istaknute pozicije koje kompanija sa svojim robnim markama ostvaruje u regiji", dodao je.

"Značaj ove transakcije ogleda se u činjenici da ona osigurava novu budućnost za Drogu Kolinsku, u okviru nove kompanije koja postaje jedna od vodećih industrija hrane i pića u regiji, te koja će podržavati njezin razvoj i širenje na nova tržišta", izjavio je Tomaž Berločnik, predsjednik Uprave Istrabenza, u komentaru prodaje Droge Kolinske Atlantic Grupi.

"Smoki i Bananica hrvatski"

Većina srpskih medija danas je objavila reakcije na prodaju slovenske Droge Kolinske Atlantic Grupi Emila Tedeschija. Podsjetimo, jučer je i službeno objavljeno kako je Atlantic Grupa kupila Istrabenzovu prehrambenu industriju Drogu Kolinsku, i to za 382 milijuna eura, čime je postala jednom od najvećih prehrambenih kompanija u jugoistočnoj Europi, s prihodom od 600 milijuna eura, 4300 zaposlenih te jednim od najsnažnijih portfelja proizvoda široke potrošnje s vodećim brendovima iz vlastite proizvodnje kao što su Cedevita, Argeta, Barcaffe, Grand Kafa, Cockta, Smoki i Multipower, zajedno s globalnim liderima - Wrigleyjem, Ferrerom, Hippom i Johnson&Johnsonom, koje kompanija distribuira na području regije.

Srpski Danas i Press u naslovu već naglašavaju kako su Smoki i Bananica u hrvatskom vlasništvu. Danas piše o pozitivnom imidžu Emila Tedeschija te da na njegovom imenu nema mrlja iako je jednom imao problema s poreznom upravom jer nije dobro obračunao porez. "Koliko je poznato, nema bitnijih veza niti sa strankama. I nema negativan imidž kao pojedini hrvatski tajkuni već ga smatraju sposobnim", piše Danas.

"Hrvatska Atlantic Grupa postala je vlasnik srpskih prehrambenih brendova Smokija, Bananice, Najljepših želja i Grand Kafe. Emil Tedeschi preuzeo je čak tri srpske kompanije - "Soko Štark", "Grand prom" i "Palanački kiseljak", piše Press u tekstu s naslovom "Hrvatski bananica i smoki". Novinar dodaje kako je Tedeschi poznat kao kralj instant napitaka te da je jedan od najvećih distributera robe široke potrošnje u regiji.

Dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Droge Kolinske, srpski biznismen Slobodan Vučićević, smatra kako je Atlantic Grupa dala fenomenalnu ponudu, pogotovo što je do realizacije kupoprodaje došlo u vrijeme krize. "Brendovi iz Srbije u sigurnim su rukama i samo će se još razvijati", rekao je Vučićević za Press ne želeći otkriti koliko je on zaradio, već je komentirao kako je zadovoljan jer je cifra nešto viša nego što se nadao. Danas piše kako će on dobiti oko 12 milijuna eura.

Direktorica Atlantik Grupe Gabrijela Kasapović u razgovoru za Press rekla je kako očekuje da će srpski brendovi uz njihovu pomoć bolje prolaziti na hrvatskom tržištu. "Smoki i bananica će se bolje prodavati u Hrvatskoj nego dosad, Imamo velika očekivanja od srpskih proizvoda", dodala je.

Zmago Jelinčić: To je obična svinjarija

U Sloveniji nije bilo većih reakcija na prodaju njihove Droge Kolinske Tedeschiju. Premijer Borut Pahor rekao je da ne zna ništa o tom poslu pa stoga ne može niti komentirati. Slovensko ministarsvo vanjskih poslova kratko je komentiralo kako očekuju da će novi vlasnik zadržati radna mjesta u Sloveniji. Poslovni list Finance piše kako više hrvatskih investicija u Sloveniju onemogućavaju novac i politika.

Jedini koji je zgrožen prodajom Droge Kolinske Atlantic Grupi je poznati nacionalist Zmago Jelinčić koji je cijelu priču nazvao običnom svinjarijom.

(index.hr| press online | HB.org)


Nema komentara

Anketa

Ustavi