RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Energija iz biomase pokretač je održivog razvoja Posavine

Napisano 19.02.2013. 13:08

Orašje - Projekt prekogranične suradnje općina Vukovarsko-srijemske i Posavske županije, Šamca i Brčko Distrikta

Energija iz biomase pokretač je održivog razvoja Posavine

■ Goran Granić - Približili smo problematiku gospodarenja u svrhu proizvodnje električne energije

■ Zadovoljstvo zanimanjem koje su pokazali partneri projekta

Distrikt Brčko i općine Šamac, Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje u Bosanskoj Posavini te Vukovarsko-srijemska županija u posavskoj regiji na području RH, imaju potencijal proizvodnje energije iz poljoprivredne biomase koja pruža mogućnost povećanja proizvodnje, smanjenja troškova, zarade i održiv razvoj uz zaštitu životne sredine, jedan je od zaključaka završne konferencije međunarodnog projekta „ABCDE Posavina“ koja je održana u Orašju u organizaciji Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banja Luci i Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ iz RH.

Prekogranična suradnja

Projekt ABCDE Posavina (Agricultural Biomass Cross-border Development of Energy in Posavina) se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje RH-BiH. Projektu je cilj promocija korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije u ruralnim područjima Posavine s obje strane rijeke Save. 

Izvori poljoprivredne biomase koja se koristi u energetske svrhe su otpad i ostaci iz poljoprivredne proizvodnje, kao i energetski usjevi. Korištenjem biomase pruža se mogućnost ostvarivanja pozitivnih socio-ekonomskih učinaka za prirodnu sredinu. Projekt je usmjeren i na srednjoškolce iz poljoprivrednih škola u regiji. Obrazovanje mladih ljudi po pitanju korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije predstavlja osnovu za budući razvoj regije i omogućava održivost projekta, tvrde stručnjaci Instituta u Zagrebu i Banjoj Luci. 

Na završnoj konferenciji projekta ABCDE Posavina u Orašju promoviran je Katalog za investitore, dokument čija je svrha olakšati i poboljšati realizaciju projekata korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije i prezentirati viziju nastavka ovog projekta i daljnje suradnje.

Vizije partnera

Iznesene su vizije svih partnera na projektu. 

Institut Hrvoje Požar iz Zagreba u protekle dvije godine osmislio je i vodio projekt. Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar dr. sc. Goran Granić je kazao da je projekt posvećen posavskom kraju, kako bi približili problematiku gospodarenja s poljoprivrednim zemljištem i kulturama u svrhu korištenja za proizvodnju el. energije. 

- Ovakva vrsta projekta je bazična, daje se nova dimenzija poljoprivrednom gospodarenju i novi izgledi za pretvaranje korištenja zemlje za nešto korisno, u financijskom smislu za same građane ali i investitore, kaže Granić. 

Gordana Đurić u ime Instituta u Banjoj Luci zadovoljna je provedenim projektom i interesom koje su pokazali partneri.

Mato Mikić, koordinator projekta za Orašje istaknuo je potrebu udruživanja jer svi partneri pojedinačno su mali. Općina Orašje je u inicijalnim pregovorima s talijanskim investitorima koji rade na tehnologiji bio-plinskih postrojenja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi