RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Forum u Travniku: Za razvoj gospodarstva nužno unaprijediti politički ambijent

Napisano 02.10.2017. 23:19

BiH ima veliki potencijal za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija, ali treba uraditi više na unaprjeđenju političkog ambijenta, rečeno je, među ostalim, na sesiji Foruma za poslovno lobiranje pri Europskom pokretu BiH, koji je danas održan u Travniku.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko kazao je da postoje investitori zainteresirani za ulaganje u prometnu infrastrukturu, ali da nema raspisanih međunarodnih tendera.

- Teško je razumjeti da u 21. stoljeću, kada veliki broj investitora dolazi da financira izgradnju transportne infrastrukture, postoje ljudi koji su inertni u raspisivanju međunarodnih tendera i otvaranje gradilišta u cijeloj BiH. To bi značilo stotine radnih mjesta, ali, nažalost, ako gledamo sa strane transporta, BiH dođe kao točka zagušenja u Europi. Potencijale koje imamo, apsolutno ne koristimo - kazao je Jusko, prenosi Fena.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH Nikola Lovrinović istaknuo je da se u BiH teško postiže konsenzus, ali da napretka ipak ima.

- Ipak su se stvari pomaknule, a bilo je sve zakočeno. Došli smo do odgovora na Upitnik Europske komisije i ovih dana se i to, nadam se, privodi kraju - dodao je Lovrinović.

Prisutnima se obratio i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je istaknuo da je BiH strateški partner njegove zemlje, kao i da će mnoštvo problema biti riješeno kada BiH postane članica Europske unije.

Osvrćući se na izgradnju Pelješkog mosta, hrvatski veleposlanik je kazao da će on biti izgrađen i da je to europski projekt, kojim EU želi povezati svoj teritorij.

- Međutim, želja mi je da se stvore uvjeti da ne bude granica među našim zemljama. Kad budete dio EU, svi ovi problemi će se riješiti i neće biti problema ni sa granicama, ni sa komunikacijom - kazao je on.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić ukazao je, među ostalim, da BiH ima dobar poslovni ambijent, ali da ge ne prati dobar politički ambijent i da, stoga, političari trebaju napraviti iskorak.

Među sudionicima Foruma bio je i poduzetnik Suad Ećo koji je istaknuo da bh. poduzetnici ne mogu biznis razvijati lokalno, nego da im je nužan izlazak na europsko tržište.

- BiH ima potencijal za razvoj gospodarstva, ali su nam nužne reforme i otvaranje tržišta. Treba nam i ozbiljna državna strategija za razvoj gospodarstva, odnosno potpora institucija - kazao je Ećo.

Cilj Foruma za poslovno lobiranje, u organizaciji Europskog pokreta BiH, je otvoriti društveni dijalog o svim aktualnim pitanjima u BiH, a osobito o procesu europskih integracija.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo najavio je da će, u okviru nastavka obilježavanja "Dana i mjeseci Europe u BiH", biti održane slične sesije širom BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi