RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grbešićev „Koestlin“ gradi tvornicu čokolade u Mostaru

Napisano 21.04.2012. 14:23
Koestlin

Konditorsku industriju Hrvatske, koja spada u red najkonkurentnijih dijelova ukupne hrvatske privrede, najvećim dijelom kontroliraju poduzetnici iz BiH - Mirko Grbešić iz Širokog Brijega većinski je vlasnik Koestlina iz Bjelovara, a Zdravko Alvir iz Uskoplja većinski je vlasnik Zvečeva. Obje konditorske tvornice, i Koestlin i Zvečevo, izrazito su izvozno orijentirane, osobito na tržište BiH na kojem Koestlin plasira 30, a Zvečevo 25 posto svoje proizvodnje.

Snažnom rastu izvoza hrvatske konditorske industrije na cijelom regionalnom tržištu, a osobito na tržištu BiH, pogodovao je bescarinski režim proistekao iz CEFTA sporazuma. No, Hrvatska će od naredne godine postati članica EU-a pa će po automatizmu istupiti iz CEFTA asocijacije s BiH (i svim ostalim državama regije koje ostaju u predvorju EU) i ravnati se prema odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kojim je, pored ostalog, regulirana i trgovina između članica EU-a i BiH.

Prema odredbama ovog sporazuma, BiH je dobila pravo da do ulaska u EU štiti dijelove svoje poljoprovredne i prehrambene industrije, a ta se odredba odnosi i na konditorske proizvode na čiji će se uvoz u BiH od naredne godine obračunavati dosta visoke carine. Na taj način hrvatski konditorski proizvodi u BiH bit će neuporedivo skuplji nego danas i na dulje staze izgubit će konkurentsku prednost pred sličnim proizvodima iz EU-a.

U takvim okolnostima, hrvatski konditori na samo jedan način mogu očuvati dostignute tržišne pozicije u BiH - da presele dijelove svoje proizvodnje u BiH i da nastave uživati sve povlastice iz trgovinskog sporazuma CEFTA.

Na taj korak prvi bi se mogao odlučiti Mirko Grbešić, vlasnik Koestlina, koji već dulje vremena traga za pogodnom lokacijom u Hercegovini gdje bi preselio neke proizvodne pogone iz Bjelovara. Kako neslužbeno doznajemo, Grbešić se opredijelio za Mostar (industrijska zona Sokola) koji bi uskoro, osim po proizvodnji aluminija, mogao postati poznat i po proizvodnji čokolade i keksa.

Slobodna Bosna

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi