RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

  • Ukupno registriranih korisnika: 7466
  • Ukupno članaka: 22649
  • Ukupno komentara: 2088
  • Posljednji unos: Pred BiH period poplava i suša
  • Zadnja promjena: 23.03.2018. 23:26

Konkurentnost: Isti proizvod u Njemačku iz BiH ide po stopi od 15 posto, a iz Kine tek od 3 posto

Napisano 31.07.2016. 15:01

Gospodarstvenici drže BiH na životu, ali se suočavaju s brojnim poteškoćama i različitim nametima koji koče investicije.

 

Smanjenje konkurentnosti

Nezadovoljni su i tekstilci, kožari i obućari. Oni sada zahtijevaju trajno izjednačavanje carinskih stopa s europskim i smanjenje oporezivanja rada. Ističu da ovi problemi umanjuju konkurentnost domaćih proizvođača na europskom tržištu.

Na ove probleme naglašeno je na okruglom stolu “Stanje i perspektive u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u BiH – unapređenje poslovne atmosfere harmonizacijom carinskih propisa i carina u BiH s carinama u EU” koji je organizirala Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Poduzeća iz ove mreže prošle godine su izvezla proizvode u vrijednosti od 650 milijuna eura. S obzirom na izniman rast, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kazao je da je zahtjev proizvođača iz Asocijacije jedini način da se nastavi snažna proizvodnja, nove investicije kao i daljnja zapošljavanja. – Svaki ozbiljan investitor traži sigurnost pa je zato važno da odluka o carinama bude dugoročnog, a ne privremenog karaktera, kazao je Bojić.

 

Usporedba s Kinom

Predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Radovan Pazurević, kazao je da je ova grana gospodarstva izrazito radno intenzivna.

Naglasio je problem carinskih stopa. Kazao je da đon dolazi iz Kine u Njemačku po carinskoj stopi od 3 posto, dok isti proizvod iz BiH u Njemačku dostiže carinsku stopu do 15 posto.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi