RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livno: Desetorici proizvođača livanjskog sira uručena vrijedna tehnička oprema

Napisano 23.09.2016. 17:00

U okviru dvogodišnjeg projekta “Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira”, koji realiziraju Općina Livno i Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira “Cincar” uz financijsku potporu češkoga Veleposlanstva, desetorici proizvođača uručena je vrijedna oprema, a UNDP, Općina Livno i Vlada HBŽ-a izgradit će im ili obnoviti postojeće mini sirane.

Cijeli projekt vrijedan je 1,3 milijuna KM. Izgradnja mini sirane i njezino opremanje po jednom korisniku stoji između 45.000 i 50.000 KM. Natječajnom procedurom odabranim proizvođačima, šestorici iz Livna i četvorici iz Glamoča, donirana oprema značajno će pomoći u unapređenju proizvodnje livanjskog brenda, piše Večernji list.

Higijenu cijelog procesa značajno će podići posebna izmuzišta za ovce, istaknuli su svi proizvođači, a Resko Vidimlić, proizvođač iz Glamoča, dodaje: – To izmuzište puno će nam vrijediti, da ne govorimo o laktofrizima, stolovima za sirenje, kantama za mlijeko i ostalim pomagalima.

Jozo Baković, predsjednik Udruge “Cincar”, naglasio je kako bez donirane opreme nitko ne može postići potrebnu razinu higijene, što je jedan od preduvjeta da bi se mogao zaštititi autohtoni livanjski sir koji se proizvodi od nepasteriziranog mlijeka, što je i osnovni projektni cilj, dakle i proizvođača i lokalne samouprave. Uručivši opremu korisnicima, livanjski načelnik Luka Čelan je, među ostalim, istaknuo:

– Naši će proizvođači tradicionalnog autohtonog livanjskog sira i dalje imati pomoć Općine kao što je to bilo i do sada, ne samo u ovom projektu, nego i u svim drugim aktivnostima koje budu imali.

– Sljedeći korak u projektu je odlazak u Slovačku, nas proizvođača, da posjetimo njihove proizvođače i vidimo kako rade, kaže Ana Baković iz Gubera. Studijski posjet će, kao i dosadašnju edukaciju, financirati Češka razvojna agencija koja u projektu sudjeluje s milijun, a Općina Livno, UNDP i HBŽ s 300.000 KM. Sljedeći korak je otvaranje županijskoga Zavoda za hranu i veterinarstvo.


Nema komentara

Anketa

Ustavi