RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubuški mladi krumpir - hercegovački brend prepoznatljiv širom BiH

Napisano 17.05.2018. 23:29

Manifestacija "Dani mladog krumpira – ljubuški rani", koja za cilj ima predstavljanje jedinstvenog visoko kvalitetnog, autohtonog proizvoda, održana je u četvrtak u Ljubuškom.

U sklopu manifestacije predstavljen je novi brend "ljubuški rani", nova ambalaža, promotivni film, nove sorte ranog krumpira te su degustirani specijaliteti napravljeni od mladog krumpira,prenosi Fena.

"Dani mladog krumpira" održavaju se desetu godini za redom u organizaciji Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" Ljubuški, a pokrovitelji su Zapadnohercegovačka županija i Općina Ljubuški.

Tehnička podrška i organizacija događaja podržana je kroz zajednički program Europske unije i njemačke vlade EU ProLocal, kojeg implementira Njemačka razvojna agencija GIZ.

Direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf otvorila je ovogodišnju manifestaciju, istaknuvši kako je cilj projekta EU ProLocal pružiti podršku konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u ekonomskom rastu i razvoju.

Naglasila je kako je projekt specifičan po tome što predstavlja kombinaciju financijske i tehničke podrške, odnosno pružanja savjeta svim onim strukturama koje se bave pružanjem usluga za ekonomsko-poslovni razvoj.

- Četiri sektora na koja je usmjerena pažnja GIZ-a su drvo, metal, agro poslovanje i turizam. Danas smo ovdje jer je jedna od aktivnosti u okviru programa da zajedno sa zadrugom pružimo podršku proizvodnji krumpira na ovom području - kazala je direktorica GIZ-a.

Pojasnila je kako su u okviru podrške proizvodnje mladog krumpira ispitane različite sorte tog povrća kako bi se utvrdile one najbolje i najpogodnija za uzgoj, a pažnja je također posvećena obradi i marketingu u okviru kojeg je izrađen novi logo i dizajn.

- Svakako je bilo važno da imamo brendirano pakiranje koje će ukazati na visoku kvalitetu proizvoda kako bi se na taj način proizvod učini što privlačnijim tržištu - naglasila je.

Načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić pohvalio je projekt, istaknuvši kako je ljubuški rani krumpir postao jedan od brendova općine te da je prepoznatljiv na bh. tržištu, ali i šire.

- Naš brend dobiva na značaju, Ljubuški se ima pravo dičiti ovim proizvodom. Očekujem da će ovaj projekt doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede i ove sredine - dodao je Barbarić.

Direktor Poljoprivredne zadruge ''Plodovi zemlje'' Dubravko Vukojević je kazao kako je ovogodišnja sezona bolja od prošle te kako ove godine imaju sedam novih sorti mladog krumpira.

- Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam tisuća tona mladog krumpira. Hrvatska i Slovenija trenutno uvoze mladi ljubuški krumpir, a za njihov uvoz zainteresirani su i Rusi - ustvrdio je Vukojević.

Po njegovim riječima, optimalna cijena ranog krumpira je između 0,80 i 1,20 marke, a sve ispod je neprihvatljivo.

U okviru nastavka projekta ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca, naglasio je Vukojević.

Osim po kvaliteti mladi krumpir iz Ljubuškog razlikovat će se na tržištu od uvoznog krumpira i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević.


Nema komentara

Anketa

Ustavi