RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Milijune maraka ulažu u posavske oranice

Napisano 16.08.2011. 10:45

Posavina - Tvrtka Poljoprivrednik pokreće najveći projekt poljoprivrede

Milijune maraka ulažu u posavske oranice

Na području općine Odžak Poljoprivrednik privodi kulturi ili pretvara u obradivo zemljište prostor od 200 ha

Grupa MSAN je na području Odžaka organizirala tvrtku Poljoprivrednik, zakupili su dio zemljišta, među koje spada zemljište koje je bilo neiskorišteno, ali i zemljište kojim je gospodario do prošle godine ZZ Ratar. Na neiskorištenom zemljištu su radovi na privođenju tog zemljišta za sadnju. Krči se izraslo bilje na tom području, a u samom procesu krčenja koriste se najsuvremeniji strojevi. Neki od tih strojeva rade noću, kako bi izbjegli visoke dnevne temperature.
Na području općine Odžak Poljoprivrednik d.o.o. Odžak privodi kulturi ili pretvara u obradivo zemljište prostor od 200 ha, a još 300 ha već je obrađeno (posijano 228 ha soje, 40 ha sjemenskog kukuruza, i ostalo merkantilnog kukuruza). Trenutno se na području Mere vrši rekultivacija zemljišta (podrivanje) iza čega slijedi priprema zemljišta za sjetvu oko 70 ha uljane repice. Najveći je to projekt u oblasti poljoprivrede i osobito značajan jer se radi o prostoru koji je zapušten i zarastao u bagremac (drvenasto zeljasta kultura).

- Dnevno će ovdje na parcelama raditi desetak osoba na uklanjanju korijenja nakon podrivanja, a na strojnom dijelu opsluživanju bagera i sl. još desetak. Tržište nije upitno. U BiH ničega se od poljoprivrede ne proizvodi dovoljno tako da tržište nije upitno, od žitarica koje proizvodimo na ovim prostorima, siguran je plasman, nema dvojbi, kaže Drago Kisić ispred tvrtke Poljoprivrednik koja je uzela koncesiju na deset godina. Agronom Emić pozitivno ocjenjuje projekt jer je značajan pomak za poljoprivredu. Područje je bilo vodoplavno, no crpna stanica otklonila je i te vrste problema. Novi projekt je još jedan pomak prema podizanju agrara u posavskom području.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi