RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Milijunske štete zbog ruske blokade uvoza, voćari spremaju tužbe

Napisano 15.08.2016. 17:27

Zbog blokade izvoza u Rusiju voćari su izgubili strpljenje. Zbog, sada već milijunskog gubitka, tužit će Ministarstvo za vanjsku trgovinu i odgovorne u Upravi za zaštitu bilja BiH. Tražit će, kažu, i nadoknadu štete.

“Netko će morati sanirati ovu štetu. Ne razumijem zbog čega bi proizvođači, koji nisu ni na koji način sudjelovali, bili jedini krivci. Neka gospoda fino izvole, nađu sredstva i nadoknade štetu”, rekao je Boris Tadić, Udruge “Razvojni centar – Agronet”.

Procjene su da bi, zbog podizanja rampe, voćari u Srpskoj za godinu dana izgubili oko 50 milijuna maraka. Dnevno gube oko 86 000 KM. Pošto blokada traje deset dana dosadašnji minus je oko 860 000. Zajedno sa Federacijom – to je blizu dva milijuna maraka.

“Na kraju ako ne mognemo sa njima se dogovoriti mi ćemo podnijeti i jednu tužbu protiv tih institucija”, upozorava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Proizvođači ne odustaju od odgovornosti Mirka Šarovića bez obzira što ministar najavljuje dolazak ruske inspekcije za četiri dana. Šarović apelira na strpljenje. Odgovornost zbog nastale štete prebacuje na drugu stranu.

“Pitanje fitosanitarnog nadzora, izvoza voća i povrća je u nadležnosti entiteta. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je samo ‘fokal point’, odnosno međunarodna točka i sa svoje strane mi činimo maksimalno kako bismo pomogli da se ova situacija razriješi”, izjavio je Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Ovih dana voćari imaju problem kako uvjeriti ruske uvoznike da još malo pričekaju i zbog čega je ruska inspekcija zabranila uvoz. Ukoliko blokada potraje, lako može doći do raskida ugovora što bi za voćare iz BiH moglo prouzročiti znatno veće štete.


Nema komentara

Anketa

Ustavi