RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Naftaši prevarili Federaciju za dva milijuna KM?

Napisano 26.09.2016. 18:10

Od oko 600 gospodarskih subjekata koji se u Federaciji BiH bave naftnom djelatnošću, samo njih 35 dostavilo je prošle godine podatke federalnoj Poreznoj upravi i “Operatoru – Terminali FBiH” o uplaćenim naknadama na naftu, zbog čega je Federacija oštećena za oko dva milijuna KM.

Direktor OTF Džemal Bašić kaže da je sve veći broj naftnih kompanija koje su, iako zakonski obavezne da izdvajaju fening po litru prodanog goriva za OTF, te 10 feninga po litru za izgradnju auto-putova, sve više sklone prevarama i izbjegavanju uplate ovih sredstava.

“Ovdje je izravno oštećen OTF, jer je riječ o sredstvima za stvaranje naftnih rezervi, ali i naših ulaganja u obnovu Terminala. Oštećeno je i poduzeće ‘Auto-ceste FBiH’, jer se ovaj novac izdvaja za nastavak izgradnje koridora ‘Pet c'”, rekao je Bašić za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, o svemu je upoznata federalna inspekcija.

Bašić ističe da je ove godine čak 350 firmi koje se bave prodajom goriva trebalo dostaviti podatke o tonama prodate nafte.

“Najveći problem nam stvaraju interne benzinske crpke velikih firmi, a njih je oko 120. Tražimo da inspektori naplate ova sredstva, a o problemu smo upoznali i Poreznu upravu FBiH”, naveo je Bašić.

Predsjednik Udruge distributera nafte i naftnih derivata Milenko Bošković kaže da, ako nisu dostavljeni podaci, to ne mora značiti i da nisu uplaćena tražena sredstva. On smatra da je ovdje riječ o nepoštivanju obveze slanja izvješća i praćenja prilikom davanja računa, prenosi Srna.

Jabuka.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi