RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Najbolji poslovni potez: Investicija vrijedna 1,6 milijardi eura u Livnu

Napisano 27.11.2017. 23:19

Ugovor o partnerstvu IMRES smart greenergy d.o.o. iz Livna i Enprode iz Istambula (Turska) o partnerstvu za ulaganje milijardu i 600 milijuna euro rangiran je na prvo mjesto među najboljim poslovnim potezima u BiH i regiji tokom listopada ove godine prema rangiranju koje svakog mjeseca rade analitičari portala Indikator.ba.

Investicija se odnosi na izgradnju vjetroelektrane Široka draga i reverzibilne hidroelektrane na području Kamešnice na čemu će biti angažirano  3.000 radnika. Vjetroelektrana će imati instaliranu snagu od 51 megavata a hidroelektrana 1120 megavata.

Ovo partnerstvo najozbiljnije konkurira i za najbolji poslovni potez u 2017. godini o čemu će redakcija bh. biznis portala Indikator.ba koncem prosinca/decembra odlučivati zajedno sa konzultantskim timom ovog projekta na čijem čelu je ugledni hrvatski ekonomista prof. dr. Ljubo Jurčić.

Ozbiljni konkurenti za najbolji poslovni potez u BiH tokom listopada/oktobra bili su inicijativa šeik Mohammed bin Saqr Al Qasimi za osnivanje vijeća arapskih investitora u BiH i odluka Mikrokreditne organizacije Partner da kupovinom njenog namještaja zaposli kapacitete odavno posrnule drvne industrije Konjuh d.d. Živinice.

Najboljim poslovnim potezom u Europi u listopadu proglašen je sporazum njemačkog kemijskog i farmaceutskog diva Bayern o prodaji svog agrokemijskog poslovanja rivalskoj kompaniji BASF kako bi sebi olakšao put za planirano preuzimanje američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanto. Sporazum je vrijedan 5,9 milijardi eura.

Za sada nepoznati kineski investitor ušao je u pregovore o kupovini manjinskog udjela u Saudi Aramcu koji uskoro planira javnu ponudu dionica, najveću u povijesti. Aramcov izlazak na burzu jedan je od ključnih dijelova programa princa Muhameda nazvanog Vizija 2030., kojem je cilj smanjivanje ovisnosti Saudijske Arabije o prihodima od nafte i naftne industrije. Prihodi iz ponude dionica investirat će se u druge grane privrede , poput visoke tehnologije i turizma. Prema sadašnjim informacijama, na prodaju investitorima trebalo bi biti ponuđeno pet posto vlasništva u Saudi Aramcu, a sama javna ponuda trebala bi se provesti u drugom dijelu 2018. godine. Prema dosad dostupnim izjavama, vrijednost Aramca procjenjuje na čak dva bilijuna (dvije tisuće milijardi) dolara.


Nema komentara

Anketa

Ustavi