RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obrtnici traže ukidanje čak 107 nameta i manji porez

Napisano 20.06.2016. 14:56

Obrtnička komora u FBiH od federalne Vlade i Ministarstva razvoja i poduzetništva traži poboljšanje zakonskih uvjeta ukidanja raznih poreznih i parafiskalnih nameta kako bi obrtnička djelatnost od koje žive deseci tisuća građana dobila bolji poslovni tretman i dala zamah gospodarskom razvoju.

 

Primjedbe i na općine

Kao jednu od desetak pobrojenih mjera koje bi vlasti u FBiH trebale donijeti za razvoj obrtništva, iz Komore traže smanjenje ili ukidanje različitih fiskalnih i parafiskalnih nameta kojih u Federaciji BiH, po njezinoj evidenciji, ima čak 107. Uvođenje raznih nameta, ističu iz Obrtničke komore FBiH, dovodi do zatvaranja obrta, što za posljedicu ima dolazak obrtnika na burzu rada te stvaranje obveza države prema ovoj populaciji ljudi. Smanjivanjem nameta obrtnici bi sami sebi osiguravali egzistencijske uvjete, a sustav i država bi od njih imali koristi u smislu uplaćivanja doprinosa, poreza i ostalih nameta koji bi bili u razumnim i prihvatljivim iznosima. Osim toga, obrtnici su više puta naglasili kako je potrebno na razini države izmijeniti postojeći Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV). Izmjena ovoga zakona znači uvođenje odredbe po kojoj se PDV ne može uzeti kao odbitni dok se ne plati dobavljaču, čime bi zaštitili male od velikih. “Tražimo još jedan novi članak u kojem bi stajalo da dobra i usluge namijenjene izvozu (od obrta) imaju stopu PDV-a nula posto”, stoji u zahtjevu Obrtničke komore FBiH. Smatraju kako bi pomicanje granice ulaska u obvezni sustav PDV-a, umjesto sadašnjih 50.000 KM, na 70.000 KM omogućilo jednostavnije poslovanje i uspješniji rad obrtnika u Federaciji BiH. Iz spomenute komore imaju brojne primjedbe na ponašanje općina i gradova. Otežava im se poslovanje uvođenjem raznih pristojbi i davanja koji se međusobno razlikuju ovisno o kojoj sredini lokalne uprave je riječ. Obrtnici nisu protiv plaćanja tih pristojbi, ali smatraju kako bi “trebalo poraditi na tomu da se propiše najviši iznos koji jedinice lokalne samouprave mogu donijeti, kao što je to učinjeno u susjednim zemljama, primjerice u Hrvatskoj”. Traže od Vlade FBiH izmjenu postojećih pravila glede dobivanja bolovanja duljeg od 42 dana i Zakona o zdravstvenom osiguranju. Smatraju kako su diskriminirani po pitanju davanja poticaja koje federalne vlasti daju za mala i srednja poduzeća. “Kada se sagleda cjelokupna gospodarska slika u FBiH, obrtništvo nedvojbeno uvelike doprinosi priljevu sredstava u državnu blagajnu.

 

Djelatnici u obrtništvu

Obrtnici su najredovitiji platiše raznoraznih fiskalnih i parafiskalnih nameta, pristojbi i drugih uplata u proračunsku blagajnu. No, kada je riječ o pogodnostima prilikom zapošljavanja novih obrtnika, situacija se tu naglo mijenja. Nepostojanje planova i programa prilikom zapošljavanja novih obrtnika dovodi obrtništvo u neravnopravan položaj kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Posljedice ovoga su također zatvaranje velikog broja obrtnika. Stoga se predlaže sustavno proraditi na planu povoljnog zapošljavanja novih djelatnika u obrtništvu”, stoji u zahtjevu Obrtničke komore Federacije BiH.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi