RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Od zemlje se može više zaraditi nego u bilo kojoj tvrtki

Napisano 22.11.2011. 09:28

Guča Gora - Povratnička obitelj Jurić odlično živi od stočarstva

Nikica: Od zemlje se može više zaraditi nego u bilo kojoj tvrtki
 
Sada je pogotovo dobra prilika za stočarstvo jer se mogu dobiti poticaji za proizvodnju mlijeka i mesa

Nikica Jurić i njegova supruga Ankica jedna su od dvije povratničke obitelji u Gučoj Gori koje drže krave. Nikica ima četiri, a njegov susjed dvije krave. Ukupno šest, a prije rata svaka obitelj u tom mjestu imala je najmanje jednu kravu. Prema Nikičinim riječima, od tri stotine prognanih u Guču Goru vratilo se oko stotinu obitelji.
- Moj povratak u rodno mjesto nije mogao proći bez krava. Prije rata također smo imali krave, svinje, perad. Dobro smo živjeli. Ne vidim razloga zašto i sada ne bih držao krave. Od ove četiri moja supruga zaradi pristojnu plaću kod svoje kuće. Mlijeko predajemo u otkup, opskrbljujemo i Franjevački samostan ovdje u Gučoj Gori, a bude i za naše potrebe. Sada je pogotovo dobra prilika za stočarstvo jer se mogu dobiti poticaji za proizvodnju mlijeka i mesa, a napuštene zemlje ima toliko da nema dovoljno ruku da je obrade. Zakupljujem svake godine jedan hektar i tako proizvodim hranu za svoju stoku - govori nam Nikica dok napaja svoje simentalke koje su tako uredne kao da su tek stigle iz nekog frizerskog salona. Njegova supruga Ankica također je zadovoljna što može zaraditi plaću na „kućnom pragu“.
- Što bi nedostajalo svakoj obitelji da ima barem jednu kravu. Nekada je ovdje bilo tako. Nije bilo kuće, a da nije imala kravu. Nema tu mnogo posla, a otkupljivači dođu gotovo pred ulazna vrata za mlijeko. Od poljoprivrede se može živjeti iako je sve teže naći radnu snagu - dodaje Ankica.
- Mlađi vole više vremena provoditi u zadimljenim kafićima nego na čistom zraku i u prirodi da zarade neku marku. Kada bih ja imao ovlasti, svi oni koji imaju deset dunuma zemlje ne bi mogli biti na zavodu za zapošljavanje. Zemlja plače, čeka da je vrijedne ruke uzoru, zasiju, da daje ploda. Sa zemlje se može više zaraditi nego u bilo kojoj tvrtki u Lašvanskoj dolini. Kod drugoga si uvijek najamnik, sluga, a na svojoj zemlji si svoj gospodar - tvrdi Nikica koji predlaže da vlast od onih koji traže posao prvo zatraži kućne liste i posjedovne listove. Svi koji imaju deset dunuma zemlje ne mogu biti na zavodu za zapošljavanje. Nikica svojim simentalkama redovito pušta glazbu, ali i dnevne vijesti. Već na samom ulazu čuje se glazba s radio prijamnika koji je smješten pod jednu gredu.
- Gledao sam na TV-u jednu švicarsku farmu na kojoj također kravama puštaju glazbu. Samo sam to primijenio i rezultati su fantastični. Krave su puno mirnije, daju više mlijeka i kada liježu „ispruže sve četiri noge“ od zadovoljstva. Radio aparat se nikada ne gasi. Dakle krave slušaju i vijesti koje se emitiraju iz redakcije kao i glazbu koju urednici izaberu - kaže Nikica.


| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi