RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odmotava se klupko oko hercegovačkih „boksitaša“

Napisano 27.04.2010. 16:49

POSUŠJE - Policijska uprava Široki Brijeg nedavno je podnijela kaznenu prijavu Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu protiv županijskog rudarskog inspektora Uprave za inspekcijske poslove ŽZH Željka Knezovića, koji je u više navrata upozoravan da se na području općina Posušje i Široki Brijeg vrši nelegalna eksploatacija rude boksit ali unatoč tome nije poduzeo mjere da nelegalnu eksploataciju spriječi.


Štoviše, Željko Knezović, osnovao je tvrtku „Sijenit“ d.o.o Posušje čija je djelatnost vađenje rudnih bogatstava, pa je samo ova činjenica dovoljna da se utvrdi kako je Knezović u sukobu interesa, te kako je davno trebao biti smijenjen s dužnosti rudarskog inspektora. A prema našim najnovijim informacijama to će se ovih dana i dogoditi, a što će biti i rezultat stegovne prijave koja je protiv njega podnesena, te isti više neće biti rudarsko – geološki inspektor.

Nedavno smo također obznanili kako je Knezović kum Velimira Jukića, istaknutog dužnosnika HDZ-a BiH, koji ga zanimljivo sada prijavljuje, a u posuškim kuloarima se već odavno govorilo kako ga je upravo sam Jukić uveo u sve ovo! 

Ovih smo dana stigli u posjed dokumenta koji razjašnjava određene detalje, a riječ je o odgovoru Velimira Jukića na zamolbu od 23. kolovoza 2001. godine kao tadašnjeg ministra gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke (Željko Knezović je inače u to vrijeme bio zaposlen u spomenutom ministarstvu kao rudarsko-geološki inspektor!).

„Povodom Vaše molbe za izdavanje suglasnosti za eksploataciju boksita na području Mratnjače, obavještavamo Vas da smo prilikom pregleda naše dokumentacije utvrdili da se traženi prostor nalazi u granicama eksploatacijskog polja Mratnjača koje se vodi na gospodarskom društvu 'Rudnici boksita' Posušje. Iz tih razloga smo pozvali direktora i predsjednika upravnoga odbora 'Rudnika boksita' i s njima obavili razgovor. Dogovoreno je da se pokuša iznaći mogućnost angažiranja gospodarskoga društva 'KOP – VRILA', kao kooperanta 'Rudnika boksita'. Po ovom pitanju potrebito je da se javite u 'Rudnike boksita' Posušje i da obavite razgovor s direktorom i predsjednikom upravnoga odbora“ – navodi se u obavijesti koju potpisuje tadašnji ministar gospodarstva ŽZH Velimir Jukić.

No, nakon više od godinu dana (7. studenog 2002. godine) „Rudnici boksita“ d.o.o. Posušje obavještavaju Ministarstvo gospodarstva o nezakonitoj prodaji boksita, pa u svom dopisu mole ministra  da sukladno pozitivnim zakonskim propisima poduzme odgovarajuće mjere nakon svih njihovih saznanja da tvrtka „TERA-X“ d.o.o. Posušje vrši protuzakonitu prodaju boksita koju je eksploatirala s eksploatacijskog polja „Rudnika Boksita“.

Zanimljivo kako se i nakon osam, odnosno devet godina, obje spomenute tvrtke, i „KOP VRILA“ i „TERA – X“ spominju kao najveći ilegalni eksploatatori boksita. A obje potiču iz vremena Velimira Jukića, iz vremena kada je on ŽZH vedrio i oblačio po ovom pitanju ko nedavno islanski oblaci što su vedrili i oblačili veći dio Europe.

Velimir Jukić, ne samo da dok je bio ministar gospodarstva ŽZH, nije ništa poduzimao na sprječavanju nelegalne eksploatacije koju su njemu prijavljivali „Rudnici boksita“ d.o.o. Posušje nego je 2001. godine dakle dao nalog „Rudnicima boksita“ Posušje da na njihovom eksploatacijskom polju dopuste ilegalno kopanje boksita tvrtki Stojana Petrovića „KOP VRILA“.

Baš je Jukić kao zastupnik u Predstavničkom Domu parlamentarne Skupštine BiH 23. veljače ove godine uputio zastupničko pitanje tražeći od Općina Posušje i Široki Brijeg da im kao nadležne institucije dostave podatke u vezi višegodišnje nezakonite eksploatacije i prodaje boksita s prostora ovih dviju Općina? Možda bi stoga i sam Jukić mogao ponuditi neke odgovore i objašnjenja. Ponuditi naravno Županijskom tužiteljstvu.

Kao što smo također već ranije pisali u posjedu smo i kopije ovog zastupničkog pitanja koje je istina na ćirilici napisano, a gdje Jukić tvrdi kako ima informacije da se u zadnjih nekoliko godina iskopalo i prodalo oko 200.000 tona rude boksit i zaradilo nekih 10 milijuna KM!
Zbog dobrog poznavanja problematike nije nam teško zaključiti kako je došao do spomenute računice! A tko zna, kako je čovjek za sve sposoban možda će još jednoga dana krenuti i matematiku predavati!

Također, u posjedu smo kompletne dokumentacije koja govori da su Rudnici boksita Posušje i Široki Brijeg non-stop prijavljivali nelegalnu eksploataciju, ali Knezović nikada nije htio reagirati. Katkad bi i otišao na teren, ali je izbjegavao poduzeti adekvatne mjere koje bi dovele do zaustavljanja nelegalne eksploatacije, a bilo je i dosta primjera kada bi se oglušio na pozive. 

No, i nadalje je radio na mjestu inspektora iako Zakon o inspekcijama ŽZH u članku 39. govori o ograničenjima županijskog inspektora u obavljanju drugih poslova. No svemu dođe kraj, pa polako dolazi i ovoj aferi, a kao što je Knezović od mjerodavnih sankcioniran vjerujemo kako će se jednog dana isto dogoditi i s Velimirom Jukićem, „glavom“ čitavog projekta nelegalne eksploatacije boksita u što su uključene bile i još uvijek jesu mnoge osobe.

Ponovimo još jednom i to kako je naš portal u posjedu kompletne fotodokumentacije o nelegalnoj eksploataciji boksita koji se vadio, a možda još uvijek vadi na pojedinim lokacijama općina Široki Brijeg i Posušje.


Istraživački tim portala JAVNO.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi