RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odžak: Zapušteno zemljište na lokaciji Mera pretvoreno u obradive oranice

Napisano 08.07.2016. 16:01

Radove na poljima u općini Odžak gdje se odvijao početak žetve sjemenskoga ječma na lokaciji Mera obišao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ Mato Brkić i pri tom istaknuo zadovoljstvo prinosima na parcelama koje su do 2011. bile zapušteno zemljište.

- Treba kazati da je lokacija koju sam obišao i gdje se odvija žetva 2011. bila zapušteno zemljište koje se nije obrađivalo od 1992. Kroz sustavno davanje zemljišta u zakup poljoprivrednim proizvođačima PŽ očišćeno je učinjeno obradivim oko 500 ha poljoprivrednog zemljišta. Sada se doista možemo pohvaliti jer, na nekada zapuštenom poljoprivrednom zemljištu, odvija se proizvodnja sjemenskog ječma, pšenice, sjemenskog kukuruza, uljane repice i svih kultura koje donose dobit našim poljoprivrednim proizvođačima i ujedno im osiguravaju kvalitetan sjemenski materijal za proizvodnju merkantilnih kultura, izjavio je ministar Brkić.

Tvrtka Poljoprivrednik iz Odžaka od osnutka 2010. na području općine Odžak očistila je više od 500 ha zapuštenog i zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta. Drago Kisić ispred tvrtke Poljoprivrednik objašnjava kako su za potrebe žetve angažirana tri kombajna (dva John Deera zahvata po 6,4 m i jedan Claas sa zahvatom 8,5 m). Ukupna jednodnevna požnjevena površina oko 42 ha sjemenskog ječma s očekivanim prinosom iznosi oko 7000 kg/ha. Nakon žetve sjemenskog ječma, kreću sa žetvom sjemenske i merkantilne pšenice u Odžaku na površini od 500 ha, a paralelno sa žetvom sjemenskog ječma rade i žetvu uljane repice na parceli od 34 ha. - Poljoprivrednik Odžak najveći je proizvođač sjemena žitarica i uljarica u BiH. Opskrbljujemo domaće proizvođače kvalitetnim domaćim sjemenom za razliku od dosadašnjeg vremena kada su bili prinuđeni kupovati sjeme iz uvoza. Stvaramo kod proizvođača mogućnost da kvalitetnim sjemenom postignu dobre prinose. Otkupljujemo njihove proizvode, skladištimo u silosima, i isplaćujemo proizvođaču, kaže Kisić.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi