RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poljoprivredni proizvodi nisu dovoljno zaštićeni

Napisano 22.01.2013. 12:15

Livno - Aplikacija za zaštitu livanjskog sira će uskoro biti predana

Poljoprivredni proizvodi nisu dovoljno zaštićeni

Proizvođači se bore kako bi ispunili kriterije koje je postavio EU i nadaju se da će uspjeti zaštititi tradiciju koja je duga čak 127 dugih godina

Proizvođači livanjskog sira za nekoliko dana će predati zahtjev za aplikaciju zaštite livanjskog sira. I u općini Livno i u Udruženju proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar uvjereni su da će uspjeti zaštiti tradiciju dugu 127 godina. Borba proizvođača s ispunjavanjem kriterija koje je postavio EU, a BiH prihvatila u obliku pravilnika o zaštiti izvornosti, geografskog podrijetla i autohtonoj proizvodnji tradicionalnih proizvoda trajala je jedno desetljeće - kazao je predsjednik Udruženja Jozo Baković.

Tradicija pravljenja tvrdog punomasnog livanjskog sira proširila se i na okolne općine na način da su obiteljsku recepturu proizvodnje sira nosile sa sobom djevojke iz Livna koje su zbog udaje odlazile u druge općine. Ustvrdio je to u razgovoru s nama, pola u šali, a pola u zbilji i prof. dr. Zlatko Sarić s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. Njega je Udruženje angažiralo kao stručnu osobu i dobrog poznavatelja ovog proizvoda kako bi do zaštite došli čim prije. Struka drži da ni država a ni proizvođači nisu radili dovoljno na zaštiti bh. poljoprivrednih proizvoda, poput livanjskog sira koji je brend livanjskog kraja te da bi država trebala financirati aktivnosti na zaštiti domaćih proizvoda jer se radi i o državnom, a ne samo o interesu proizvođača i regije gdje proizvodi nastaju.

S predajom zahtjeva za zaštitu ovog proizvoda ne završava priča jer ne postoji certifikacijsko tijelo ili komisija za zaštitu proizvoda pri Agenciji za sigurnost hrane BiH. Kada se ove godine zatvori jedno od najvećih bh. tržišta za uvoz i izvoz, Hrvatska, konkurentna sposobnost nezaštićenih proizvoda bit će ravna nuli – ističe struka.


Nema komentara

Anketa

Ustavi