RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posavskoj županiji životni prioritet je održati stabilnim savski nasip

Napisano 12.10.2011. 10:39

Gradska zona Orašja dobiva modernu šetnicu uz sanirani i obnovljeni savski nasip

Posavskoj županiji životni prioritet je održati stabilnim savski nasip

■ Obećano je da će se hidrantima čistiti kako ne bi bilo zadržavanja vode
■ Projekt uređenja savskog nasipa je vrijedan je 575.000 maraka

Projekt saniranja obrambenog savskoga nasipa jedan je od prioritetnih, životnih projekata Posavske županije. Njene tri općine, naime, naslonjene su cijelom dužinom na prostoru od 50-ak kilometara uz savski nasip koji je štiti od ćudljive rijeke u vrijeme visokog vodostaja. Savski nasip je određenim lokacijama načet vremenom ili pak udarima rijeke pa je neophodno na kritičnim mjestima svake godine odraditi poslove saniranja.

Moderna šetnica

Nekoliko kritičnih točaka, osobito ona kod Grebnica, sanirana je, ali ostalo je još nedovršenog posla mjerenog milijunskim sredstvima. Za isticanje je stoga projekt saniranja savskoga nasipa koji se ovih dana odvija paralelno na nekoliko lokacija.
- Još prije desetak godina kandidirali smo projekt rekonstrukcije savskog nasipa kao jedan od prioriteta o čemu ovisi sigurnost ovoga područja i njegov razvoj. Ovom fazom završavamo projekt kojim bi se savski obrambeni nasip od Grebnica do Vučilovca podigao na razinu stogodišnjih voda. Osobito sam zadovoljan što se značajan posao obavlja i na potezu grada Orašje gdje se savski nasip pretvara u prelijepu šetnicu. Projekt je krenuo 2009. Dosad su bile tri faze. Započelo se sa saniranjem savskog nasipa kod Grebnica, a nastavilo s općinom Orašje na nekoliko lokacija. Na lokaciji savskoga nasipa, koja se proteže uz općinsko središte, nismo bili zadovoljni kvalitetom urađenih radova jer smo zahtijevali da to bude rekonstrukcija nasipa kakva se vezuje uz urbanu zonu.
 
Naši razgovori s Agencijom za vodno područje urodili su plodom, a poslovi su u tijeku, kazao nam je načelnik općine Orašje Đuro Topić. Načelnik Topić objasnio je da će Orašje dobiti novim projektom sanacije nasipa u gradskoj zoni ne samo stabilnost zaštite od poplava nego i primjeren izgled kakvo zaslužuje središte izvršne vlasti Posavske županije.
Uz suvremenu šetnicu, bit će izgrađen i parking prostor.

Orašje nautička luka

Tereni koji su godinama bili zarasli u raslinje, sada će nestati. Obala će se zaštititi kamenom, a nakon visokog vodostaja i povlačenja vode, načelnik je obećao, obala će se hidrantima čistiti kako se nakupine vode ne bi zadržavale kao ranijih godina.
- Ovim projektom stvorili bismo pretpostavke i za gradnju luke nautičkog turizma. Općina Orašje je završila master plan razvoja turizma, a jedan od projekata je izgradnja nautičke luke. Sada smo u fazi izrade idejnog projekta za nautičku luku. Sve bi se uvezalo i s carinskom upravom kako bi Orašje postalo transportna luka za putnike a ne za robe, rekao je Topić.
Direktor Agencije za vodno područje „Sliv rijeke Save" zadovoljan je urađenim poslovima u Posavini. Ističe kako je Agencija ukupno na rekonstrukciji savskoga nasipa na potezu od Orašja do Draganovaca uložila 1.405.000 KM. Projekt uređenja i rekonstrukcije savskoga nasipa na potezu gradske jezgre Orašja vrijedan je 575.000 KM. Općina je skupa sa županijskim sredstvima izdvojila 97.000 KM, a ostalo je izdvojila Agencija za vodno područje „Sliv rijeke Save" Sarajevo. Načelnik općine Orašje Đuro Topić ističe i problem nezavršenog ljetnog nasipa na potezu Basutska.

SREDSTVA

Izdvajanja Agencije za uređenje nasipa

■ U Domaljevcu je u tijeku sanacija ljetnih (zečjih) nasipa kao pomoć toj općini u rješavanju vodoprivredne problematike, za što je Agencija izdvojila 90.000 KM zbog ugroženosti poljoprivrednih površina koje ne štiti savski nasip, tvrdi direktor Agencije Sejad Delić.
- Od 2009. do 2011. na potezu Orašje - Draganovci nasipa, Agencija je izdvojila 1.405.000 KM.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi