RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pripreme za izvoz u EU - Proizvođači mlijeka iz BiH u radnoj posjeti Sloveniji

Napisano 28.08.2018. 23:25

Bosanskohercegovački proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda bili su u radnoj posjeti Sloveniji, gdje su posjetili nekoliko farmi i proizvodnih pogona, kako bi saznali više o novim praksama te razmijenili iskustva.

- Proizvođači su u okviru posjete imali priliku saznati više o mogućnostima podizanja profitabilnosti proizvodnje sirovog mlijeka. Također, razmijenili su prakse o povećanju profitabilnosti proizvodnje mlijeka na vlastitim farmama - kazali su iz USAID/Sweden FARMA II Projekta koji je podržao organizaciju studijske posjete, prenosi Fena.

Tema posjeta bilo je i pitanje osiguranja higijenskih standarda u proizvodnji, koji otvaraju vrata izvozu i standardizaciji te su gosti posjetili farme Levart i Roskar, a zatim i sajam 'Agra'.

Proizvođači iz BiH su saznali više i o turističkom potencijalu poljoprivrede, te o iskorištavanju fondova Europske unije. Riječ je o izazovima koji tek predstoje, a ova posjeta im je omogućila da uspostave dobru suradnju, preuzmu inovativna rješenja te obogate vlastitu ponudu u proizvodnji i preradi u BiH.

Ova posjeta je okupila proizvođače s područja Gradiške i predstavlja nastavak rada na organizaciji studijskih posjeta kojim se daje doprinos i podrška lokalnim zajednicama kako bi se lakše uključili i prepoznali izazove pred otvaranjem tržišta EU za širu listi mliječnih prerađevina iz BiH.

Prema posljednjim službenim podacima, BiH uvozi 11 puta više sira nego što ga izvozi, a naročito je nevjerojatan podatak da je prošle godine uvezeno u vrijednosti višoj od sedam milijuna KM mladog sira.

Posjete ove vrste otvaraju nove šanse za sirare iz BiH kako bi uvođenjem novih tehnologija osigurali bolju poziciju, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima, priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.


Nema komentara

Anketa

Ustavi