RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Privatizacija u zapadnohercegovačkoj županiji

Napisano 03.05.2010. 15:59

U 2010. godini planirana privatizacija 12 poduzeća u Županiji Zapadnohercegovčkoj, gdje bi se preko javnih prikupljanja ponuda privatizirao i prodao podržavljeni kapital bivših društvenih poduzeća. U pitanju su privatizacije po tri poduzeća iz sve četiri općine ove županije.

Federalna agencija za privatizaciju je već objavila javne pozive za prodaju 81 posto udjela državnog kapitala u širokobriješkom poduzeću Altra i stopostotni udio u ugostiteljskom i turističkom poduzeću Grude. Te tvrtke idu na natječaj u okviru velike privatizacije, a za njihovu prodaju zadužena je Agencija za privatizaciju u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Prema priopćenju Agencije za privatizaciju, na natječaj ide kapital Altre procijenjen na 1,24 milijuna KM, na temelju početne bilance od dana 31. prosinca 2009. godine. Osnovna djelatnost društva Altra je bila servis i održavanje motornih vozila, ali je u stanju mirovanja već nekoliko godina i praktično je gubitaš. Njena imovina, vrijedna 1,5 milijuna KM, sastoji se od udjela u tvrtkama Autocentar i Port iz Širokog Brijega.

Kapital poduzeća Grude je procijenjen na iznos 1,88 milijuna KM, a početkom godine je društvo imalo obveza u iznosu od 487.778,00 KM.

Osim ova dva, Agencija za privatizaciju u ŽZH ove godine planira prodati još deset poduzeća. U Grudama se prodaju Duhanprodukt, poduzeća za otkup i obradu duhana i Bekija, trgovačko poduzeće na veliko i malo.

U procesu privatizacije u Ljubuškom se nalaze Agroprom, Tvornica vratila i igličastih ležajeva i Vodoprivredno preduzeće, a u Posušju Rudnici boksita, Trgopromet i Polivinil (tvornica za preradu plastičnih materijala i tapeta).

Osim Altre, iz Širokog Brijega još se prodaju i poduzeće Lištica i Rudnici boksita.

 

Napominjemo, da je još tijekom 2009. godine županijska agencija za privatizaciju uspješno prodala hotel "Bigeste" za 317.770,00 KM ljubuškoj tvrtki Unitrade d.o.o., uz obvezu investiranja u osnovna sredstva još 2,7 milijuna KM i zapošljavanje novih 34 djelatnika.


Nema komentara

Anketa

Ustavi