RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

PROBLEMI GOSPODARSTVENIKA U HNŽ: Livanjski sir do Sinja umjesto 60 kilometara putuje čak 300 kilometara

Napisano 11.05.2018. 22:25

Gospodarstvenici i vlasti HBŽ godinama upozoravaju na, kako kažu, degradaciju graničnog prijelaza Kamensko preko kojeg se već pet godina ne može izvoziti roba biljnog i životinjskog podrijetla. Nakon što je Hrvatska ušla u EU, umjesto postojećeg statusa prve, ovaj granični prijelaz prešao je u treću kategoriju.

Umjesto 60 kilometara, kako bi stigao do Sinja, livanjski sir putuje čak 300 kilometara, žale se proizvođači. Tako se trošak distribucije u EU povećava više nego dvostruko. Zbog zabrane izvoza robe preko GP Kamensko, u livanjskoj mljekari pričaju nam da su primorani svoje proizvode izvoziti preko graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, prenosi N1.

"To nam znatno povećava put u odnosu na prethodnu situaciju, povećava troškove. Najviše izvozimo u Hrvatsku, to nam je tradicionalno tržište, dva ili tri puta mjesečno izvozimo", kaže Darko Čobanov, Mljekara eko sir Puđa.

Štete trpe i špediteri. Prije deset godina na području HBŽ djelovalo je dvadeset i jedno špeditersko poduzeće s 69 uposlenih, a danas je taj broj, pričaju nam, mnogo manji.

"S obzirom na to da firma Dumi Šped ima svoju poslovnicu uz sami GP Kamensko i bavi se međunarodnim prijevozom robe, mi se svaki dan susrećemo s istim tim problemima prilikom utovara robe u inozemstvo, moramo paziti koja roba smije ići preko ovog graničnog prijelaza, a koji ne smiju", otkriva Jozo Mihaljević, Dumi Šped Livno.

A ne smije se prevoziti roba biljnog i životinjskog porijekla, nafta, građa, odnosno ništa od robe koja spada u tzv. prvu kategoriju. Na diskriminacijski karakter ove odluke i štetu koju ona prouzrokuje u više navrata upozoravale su lokalne vlasti. Na zahtjeve za prekategorizacijom ovog graničnog prijelaza iz treće u drugu kategoriju, do danas nisu dobili nikakav odgovor.

"Gradonačelnik Livna je inicirao niz sastanaka, uputio niz dopisa zajedno sa Vladom HBŽ i sa Općinom Tomislavgrad, prije svega ti dopisi su išli prema Mješovitom povjerenstvu za praćenje Ugovora RH i BiH, prema svim razinama vlasti u BiH, kao i prema vlasti u RH", ističe Silvija Brčić, Ured gradonačelnika Livna .

U izgradnju ovog graničnog prijelaza, EU uložila je više od 3,5 milijuna eura, u pitanju je moderno uređen prijelaz sa sedam ulaznih i izlaznih traka, deset kontrolnih kabina, objektima za inspekcijske, špediterske i druge popratne službe, prostorijama za detaljan pregled robe, uključujući i pregled živih životinja.

Iz prve u treću kategoriju granični prijelaz Kamensko rangiran je 2013. godine, nakon što su BiH i Hrvatska sklopile Ugovor o graničnim prijelazima.

"Tim ugovorom definirana je svaka kategorija graničnog prijelaza između ove dvije zemlje, pa tako i GP Kamensko, koji je međunarodni granični prijelaz za promet putnika i roba. Postoji Mješovita komisija za provođenje Ugovora za GP između BiH i RH i ta komsija treba dobiti određene zahtjeve za prekategorizaciju nekog GP, zauzeti stav BiH i nakon toga s nadležnom Komisijom RH usuglasiti određenu izmjenu i prekategorizaciju GP", pojašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BIH.

Na pitanje razmatra li se mogućnost prekategorizacije ovog graničnog prijelaza, iz Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i RH nismo dobili odgovor. No lokalne vlasti, nadaju se da će biti sluha, te da će biti kategoriziran barem u drugu kategoriju kako proizvođačima livanjskog sira i suhomesnatih proizvoda bio omogućen nesmetan izvoz proizvoda.


Nema komentara

Anketa

Ustavi